Εδώ θα βρείτε το πενθήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Εurope in Perspective. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς προέκυψε η ιδέα του προγράμματος θα βρείτε εδώ: Η ιδέα
Οι συμμετέχοντες φθάνουν στον χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου. Προσφέρεται καφές, αναψυκτικά, τσάι και νερό. Γράφουν όλοι τα μικρά τους ονόματα με μαρκαδόρο σε ένα κομματάκι χαρτοταινίας και το κολλούν πάνω τους.
Ο τοπικός διοργανωτής καλωσορίζει τους συμμετέχοντες. Οι εταίροι του προγράμματος και οι επιμορφωτές παρουσιάζονται εν συντομία. Ο βασικός επιμορφωτής κάνει μια γενική αναφορά στο πρόγραμμα της εβδομάδας. Ειδικότερα εστιάζει στο γεγονός ότι η εβδομάδα αυτή είναι για τους συμμετέχοντες μια ευκαιρία αναστοχασμού, με στόχο τη βελτίωση της πρακτικής τους. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να ακουστούν οι φωνές όλων των συμμετεχόντων, να υπάρχει χώρος για ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών και, μέσα από τη συμμετοχή τους και τις προκλήσεις που θα τεθούν, να διερευνήσουν τις δυνατότητες που έχουν να συμπεριλάβουν την ετερότητα και την διαπολιτισμικότητα στηνδουλειά τους. Πρωταρχικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι το να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και να μοιραστούμε τις προσωπικές μας αντιλήψεις και τις εμπειρίες μας.
Ακολουθούν ανακοινώσεις οργανωτικού τύπου και απαντώνται τυχόν ερωτήματα.
«Το κυρίαρχο μήνυμα σ’ αυτό το σημείο είναι ότι οδηγούμε τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι βαθύτερης γνώσης, ευαισθησίας και κατανόησης του εαυτού και του άλλου. Όχι μέσω της παραδοσιακής διδασκαλίας ή με διαλέξεις, αλλά προσφέροντάς τους μια εμπειρία που λειτουργεί ως πρόκληση για τη σκέψη, για μεγαλύτερη επίγνωση και για διάλογο. Μια εμπειρία που ίσως κάποιες στιγμές τους προκαλέσει εκνευρισμό και αντίσταση. Αυτό το ταξίδι ίσως αποδειχθεί μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από αυτή που προσδοκούσαν οι συμμετέχοντες, όταν έκαναν την αίτηση συμμετοχής και, γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό κατανοητό από την αρχή»
Πώς αξιοποιείται
H δραστηριότητα έχει σχεδιαστεί, για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να γνωριστούν μαθαίνοντας τα ονόματά τους, να αρχίσουν να συνομιλούν και να νιώθουν άνετα μέσα στην ομάδα. Συνδέει τα πρόσωπα με τα ονόματα και βοηθά να γίνουν οι πρώτες συστάσεις με παιγνιώδη τρόπο.
Τι χρειαζόμαστε
Μουσική και σύστημα ήχου. Κάρτες με το αρχικό γράμμα του μικρού ονόματος κάθε συμμετέχοντα. Για κάποια γράμματα ίσως υπάρχουν περισσότερα από ένα ονόματα. Συμβαίνει, όμως, να έχουμε και γράμματα από τα οποία αρχίζει το όνομα μόνο ενός.
Διαμόρφωση χώρου
Άδειος χώρος, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα.
Περιγραφή δραστηριότητας
Ο επιμορφωτής βάζει μουσική. Οι συμμετέχοντες κινούνται ελεύθερα στον ρυθμό της μουσικής, καλύπτουν τον χώρο, περπατούν ή χορεύουν. Όταν η μουσική σταματά, παγώνουμε. Τότε ο επιμορφωτής φωνάζει ένα γράμμα από τις κάρτες που έχει προετοιμάσει. Αυτοί που το όνομά τους αρχίζει από αυτό το γράμμα γίνονται μια ομάδα. Καθένας λέει δυνατά, για να ακούσουν όλοι, το όνομά του, από ποια χώρα έρχεται και ποιον φορέα εκπροσωπεί. Αυτό συνεχίζεται ώσπου να «παίξουν» όλες οι κάρτες και να ακουστούν όλα τα ονόματα.
«Είναι μια υπέροχη αρχή που φέρνει κοντά τους συμμετέχοντες. Για κάποιους αποτελεί πρόκληση το να κινηθούν και να χορέψουν στον ρυθμό της μουσικής»
Πώς αξιοποείται
Για να σπάσει ο πάγος, να φωτιστεί ο κόσμος των στερεοτύπων, να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί που δημιουργούν τα στερεότυπα.
Τι χρειαζόμαστε
Χρωματιστές κάρτες μεγέθους Α5 ή Α6, μία για κάθε συμμετέχοντα, και μαρκαδόρους.
Διαμόρφωση χώρου
Οι καρέκλες σε κύκλο. Μια καρέκλα για τον καθένα (συμμετέχοντες και επιμορφωτές) .
Περιγραφή δραστηριότητας
Δίνουμε σε κάθε συμμετέχοντα από μια κάρτα και έναν μαρκαδόρο. Τους ζητάμε να γράψουν στην κάρτα το όνομα της χώρας από την οποία έρχονται και να την τοποθετήσουν στο πάτωμα, στο κέντρο του κύκλου, έτσι ώστε τα ονόματα των χωρών να είναι εμφανή. Στη συνέχεια, τους καλούμε να διαλέξουν μια κάρτα που να αναφέρει μια χώρα διαφορετική από τη δική τους. Στην πίσω όψη της κάρτας θα πρέπει να γράψουν πέντε φράσεις που νομίζουν, γνωρίζουν ή αισθάνονται ότι ισχύουν για τον λαό αυτής της χώρας. Στη συνέχεια, οι επιμορφωτές μαζεύουν τις κάρτες και τις μοιράζουν στους συμμετέχοντες σε μικρές ομάδες ανά χώρα προέλευσης. Σε κάθε μικρή ομάδα οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους λίγα λεπτά, για να διαβάσουν τις φράσεις που έγραψαν οι άλλοι για τους ανθρώπους της χώρας τους και να συζητήσουν μεταξύ τους σχετικά με αυτές τις φράσεις. Τέλος, στην ολομέλεια, διαβάζουν ανά ομάδα δυνατά αυτές τις φράσεις και τις σχολιάζουν. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν.
Στον σχολιασμό τους οι συμμετέχοντες καλούνται να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για το αν νομίζουν πως αυτές οι φράσεις είναι ακριβείς και/ ή αληθείς, κατά πόσο αποτυπώνουν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του λαού της χώρας τους, τι θεωρούν ότι παραλείπεται και τι θα ήθελαν να προσθέσουν. Θα πρέπει, επίσης, να πουν πώς αισθάνονται για τις περιγραφές που διάβασαν.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Στον αναστοχασμό που έπεται της δραστηριότητας είναι απαραίτητο να τονιστεί η πολυπλοκότητα των στερεοτύπων. Κάποια ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην αλήθεια, κάποια είναι κολακευτικά (οι συμμετέχοντες έχουν την τάση να είναι ευγενικοί στην πρώτη μεταξύ τους επικοινωνία!). Πολλοί θεωρούν ότι επιβεβαιώνουν τα στερεότυπα. Η δραστηριότητα θα αποκαλύψει, επίσης, ότι γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τους ανθρώπους άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι επιμορφωτές χρειάζεται να έχουν υπόψη τους ότι κάποιοι μπορεί να θορυβηθούν από αυτά που θα ακούσουν να λέγονται για τις χώρες τους. Αυτή η δραστηριότητα, όμως, είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε από πού ενημερωνόμαστε και πώς γνωρίζουμε αυτά που γνωρίζουμε.
«Είναι μια πολυεπίπεδη δραστηριότητα και αυτό είναι που την κάνει τόσο ενδιαφέρουσα. Τι γνωρίζεις για τον άλλον, ποιά είναι τα δικά σου στερεότυπα και οι τυχόν προκαταλήψεις σου; Ποιά εντύπωση έχουν οι άλλοι για τη χώρα σου; Τι είναι αληθινό, τι είναι εν μέρει αληθινό, τι δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην αλήθεια; Τι είναι δύσκολο να παραδεχθείς ή ακόμα και να δεις για τον εαυτό σου; Πώς είναι να γράφεις κάτι αρνητικό για κάποια άλλη χώρα; Πώς αισθάνεσαι όταν ακούς αρνητικά σχόλια για τη χώρα σου; Θυμώνεις, μπαίνεις σε αμυντική θέση;»
Πώς αξιοποιείται
Προσφέρει τη δυνατότητα να γνωριστούν οι συμμετέχοντες μέσα από σωματική και νοητική προθέρμανση. Τους κινητοποιεί να είναι ουσιαστικά παρόντες και τους εμπλέκει νοητικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και σωματικά.
Τι χρειαζόμαστε
Τίποτα.
Διαμόρφωση χώρου
Ελεύθερος, άδειος χώρος. Καρέκλες και τραπέζια τοποθετούνται στην άκρη. Αρκετός χώρος, για να κινηθούν ελεύθερα οι συμμετέχοντες.
Περιγραφή δραστηριότητας
Ο επιμορφωτής ζητά από τους συμμετέχοντες να κινηθούν ελεύθερα στον χώρο. Τα βλέμματα συναντιούνται και χαιρετιόμαστε με όλους με νεύματα και χαμόγελα.
Ο επιμορφωτής ζητά από τους συμμετέχοντες να σταματούν όταν ακούν τη λέξη «Στοπ» και να συνεχίζουν να κινούνται στον χώρο όταν ακούν τη λέξη «Πάμε». Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές. Στη συνέχεια, ο επιμορφωτής προσθέτει μια νέα συνθήκη. Όταν λέει «Αγγίξτε το πάτωμα», πρέπει οι συμμετέχοντες να σταματήσουν, να σκύψουν και να αγγίξουν το πάτωμα, και, όταν λέει «Αγγίξτε τον ουρανό», πρέπει να σταματήσουν και να πηδήξουν όσο πιο ψηλά μπορούν για να «αγγίξουν» με τα τεντωμένα χέρια τους τον ουρανό. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές. Στη συνέχεια, ο επιμορφωτής προσθέτει μια ακόμα συνθήκη. Σε κάθε εντολή που θα ακούγεται οι συμμετέχοντες θα κάνουν το αντίθετο. Θα σταματούν, για παράδειγμα, όταν ακούγεται η εντολή «Πάμε», και θα ξεκινούν όταν ακούγεται η εντολή «Στοπ». Αυτό δοκιμάζεται μερικές φορές.
Στη συνέχεια, ο επιμορφωτής δίνει την οδηγία όταν ακουστεί η εντολή «τριάδες», «τετράδες» ή «πεντάδες», να σχηματίσουν πολύ γρήγορα οισυμμετέχοντες αντίστοιχες ομάδες. Στις ομάδες που θα δημιουργηθούν, καθένας λέει στους υπόλοιπους το όνομά του και έπειτα κάτι για τον εαυτό του. Επαναλαμβάνεται το ίδιο τρεις φορές, και καθένας θα πρέπει να προσπαθήσει να συναντηθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες. Κάθε γύρος διαρκεί λίγα λεπτά. Ο ρυθμός της δραστηριότητας είναι γρήγορος. Κάθε φορά που σχηματίζονται οι ομάδες, ο επιμορφωτής δίνει ένα συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση. Τα τρία θέματα μπορεί να είναι τα εξής:
Πρώτος γύρος- Ένα πράγμα με το οποίο παθιάζεστε.
Δεύτερος γύρος – Ένα δυνατό σας στοιχείο ως εκπαιδευτικoύ ή καλλιτέχνη στο σχολείο.
Τρίτος γύρος – η πρώτη σας ανάμνηση.
Μετά τους τρεις αυτούς γύρους όλοι μπαίνουν σε κύκλο. Διαδοχικά ένας – ένας οι συμμετέχοντες μπαίνουν στο κέντρο του κύκλου και λένε μόνο το όνομά τους. Οι υπόλοιποι, από τη θέση τους στον κύκλο, αναφέρουν ό, τι θυμούνται για τον συγκεκριμένο συμμετέχοντα, από το πρώτο μέρος της δραστηριότητας. Αφού ακουστούν κάποια πράγματα για αυτόν, επανέρχεται στον κύκλο και συνεχίζει ο επόμενος, που με τη σειρά του μπαίνει στο κέντρο του κύκλου. Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται όταν έχουν περάσει όλοι από το κέντρο του κύκλου.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Ο επιμορφωτής χρειάζεται να μεριμνά για τον γρήγορο ρυθμό της δραστηριότητας. Ωστόσο, όσο διαρκεί η συζήτηση στις μικρές ομάδες, φροντίζει, ώστε να έχουν όλοι αρκετό χρόνο να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Όταν όλοι βρίσκονται μαζί στο μεγάλο κύκλο, ο επιμορφωτής φροντίζει να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να θυμηθούν κάποια πράγματα γι’ αυτόν που βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου. Αυτό συνήθως προϋποθέτει κάποιες στιγμές σιωπής, που θα τους δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο να θυμηθούν και να μπουν στη διαδικασία να μιλήσουν.
Στο τέλος, ο επιμορφωτής συντονίζει μια σύντομη συζήτηση ανατροφοδότησης, θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα: Πώς νιώσατε όταν βρεθήκατε στο κέντρο του κύκλου; Πώς νιώσατε μέσα στις μικρές ομάδες; Στην τελευταία φάση της δραστηριότητας, σας ήταν δύσκολο να θυμηθείτε τι είχαν πει οι άλλοι για τον εαυτό τους; Γιατί;
Τέλος, ο επιμορφωτής επισημαίνει ότι η δραστηριότητα έχει σχεδιαστεί, ώστε να ενεργοποιήσει τους συμμετέχοντες σωματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Γιατί μόνο τότε, όταν δηλαδή, εμπλέκεται κανείς (και οι μαθητές!) ταυτόχρονα σωματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και διανοητικά, είναι 100% παρών στη μαθησιακή διαδικασία. Έτσι αποκτά κανείς αυτοπεποίθηση, νιώθει ευφορία και επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, η διαδικασία, του να σταθεί κάποιος στο κέντρο του κύκλου και να συστηθεί λέγοντας το όνομά του ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να «δεσμευτούν» για την παρουσία τους και να εμπλακούν ουσιαστικά. Η φυσική παρουσία ενός μαθητή στην τάξη δεν εγγυάται και την πραγματική του αφοσίωση στη διαδικασία της μάθησης. Δραστηριότητες σαν αυτήν είναι που οδηγούν τους μαθητές να εμπλακούν πραγματικά και ολόψυχα.
«Δώστε στους συμμετέχοντες αρκετό χρόνο, μη βιάζεστε. Θυμηθείτε πως είναι η πρώτη μέρα της επιμόρφωσης και ο όγκος της πληροφορίας είναι μεγάλος. Ταυτόχρονα, όμως, μην τους δώσετε πάρα πολύ χρόνο, γιατί έτσι θα χάσουν το ενδιαφέρον τους»
«Στο δεύτερο μέρος της δραστηριότητας σωματικής ενεργοποίησης, όταν ζητείται από τους συμμετέχοντες να κάνουν το αντίθετο από αυτό που ακούν, παραδείγματος χάρη να προχωρούν όταν ακούν «Στοπ», είναι σημαντικό ο επιμορφωτής να αλλάζει διαρκώς τη σειρά των εντολών και να μην χρησιμοποιεί ένα επαναλαμβανόμενο προβλέψιμο μοτίβο («Στοπ», «Πάμε», «Αγγίξτε το πάτωμα», «Αγγίξτε τον ουρανό»)
«Η δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική φόρτιση στους συμμετέχοντες. Ο επιμορφωτής πρέπει να διασφαλίσει αίσθηση ασφάλειας για όλους».
Πώς αξιοποιείται
Καλεί τους συμμετέχοντες να σκεφτούν και να μοιραστούν τις προσδοκίες τους για την επιμόρφωση. Βοηθά να δομηθεί μια αίσθηση κοινού σκοπού ανάμεσά τους και επιτρέπει στους επιμορφωτές να διασφαλίσουν ότι ο σχεδιασμός του σεμιναρίου ανταποκρίνεται στους στόχους των συμμετεχόντων και αντίστροφα.
Τι χρειαζόμαστε
Τέσσερις πίνακες παρουσιάσεων (flipchart) ή μόνο τα αποσπώμενα χαρτιά παρουσιάσεων κολλημένα στον τοίχο. Κάθε χαρτί είναι κολλημένο σε διαφορετικό σημείο της αίθουσας και στο καθένα αναγράφεται ένα από τα τέσσερα ερωτήματα που ακολουθούν. Πολύχρωμα χαρτάκια postit και στυλό για όλους.
Διαμόρφωση χώρου
Καρέκλες για όλους τους συμμετέχοντες, και τραπέζια τοποθετημένα σε διάφορα σημεία στον χώρο.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες έχουν 5-8 λεπτά, για να γράψουν σε χαρτάκια postit τις απαντήσεις τους στα παρακάτω ερωτήματα:
Σε κάθε postit πρέπει να γράψουν μόνο μια απάντηση. Μπορούν, ωστόσο, αν θέλουν, να γράψουν περισσότερες από μια απαντήσεις σε κάθε ερώτημα, την καθεμία σε διαφορετικό χαρτάκι. Οι συμμετέχοντες κολλούν τα postit με τις απαντήσεις τους στους αντίστοιχους πίνακες παρουσιάσεων / χαρτιά παρουσιάσεων.
Όταν έχουν κολληθεί όλα τα postit, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες. Ανά ομάδα μελετούν έναν από τους πίνακες παρουσιάσεων, συζητούν και αναδιοργανώνουν τις απαντήσεις, ανάλογα με τα κυρίαρχα θέματα που αναδεικνύονται.
Ορίζεται ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα και παρουσιάζει στην ολομέλεια τα πορίσματα της ομάδας. Τέλος ακολουθεί συζήτηση αναστοχασμού με όλη την ομάδα.
Στον αναστοχασμό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να μοιραστούν το πώς ένιωσαν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και τι τους άρεσε περισσότερο. Ο επιμορφωτής μπορεί να θέσει και τα ακόλουθα ερωτήματα:
Συμφωνούμε ότι κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης θα χρειαστεί να επανερχόμαστε σε αυτούς τους πίνακες.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Ο αναστοχασμός στο τέλος της δραστηριότητας είναι σημαντικός, για να δείτε αν οι προσδοκίες των συμμετεχόντων καλύπτονται από τονσχεδιασμό σας και αντιστρόφως. Επίσης, σε αυτό το σημείο είναι και η κατάλληλη στιγμή να αναφέρετε σε ποιές από τις ανάγκες τους δεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε. Ταυτόχρονα μπορείτε να επισημάνετε – χωρίς να δώσετε πολλές λεπτομέρειες – ότι πολλές από τις προσδοκίες και τις ιδέες τους θα καλυφθούν στην διάρκεια της επιμόρφωσης. Θυμηθείτε να κρατήσετε τους πίνακες σε εμφανές σημείο καθόλη τη διάρκεια της επιμόρφωσης.
Πώς αξιοποιείται
Για να διερευνήσουμε τι πραγματικά γνωρίζουμε για την Ευρώπη, τη γεωγραφία και τους ανθρώπους της.
Τι χρειαζόμαστε:
3-4 χαρτοταινίες, μονωτικές ταινίες σε κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και μπλε χρώμα, κομμένες σε μικρά κομμάτια των 2 εκατοστών, και έναν μικρό χάρτη της Ευρώπης.
Διαμόρφωση χώρου
Ελεύθερος, άδειος χώρος.
Περιγραφή δραστηριότητας
Δίνουμε στους συμμετέχοντες χαρτοταινίες και τους ζητάμε να δημιουργήσουν ομαδικά στο πάτωμα έναν μεγάλο χάρτη της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας όλον τον
χώρο, ορίζοντας τα σύνορα της Ευρώπης αλλά και τα σύνορα των μεμονωμένων κρατών.
Όταν τελειώσει η δημιουργία του χάρτη, ο επιμορφωτής στον αναστοχασμό θέτει ενδεικτικά τα ακόλουθα ερωτήματα:
Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων έχει πρόσβαση σε πολλά κομματάκια μονωτικής ταινίας κόκκινου, κίτρινου, πράσινου και μπλε χρώματος. Τους ζητάμε να χρησιμοποιήσουν τα διαφορετικά χρώματα, για να δημιουργήσουν έναν συναισθηματικό χάρτη της Ευρώπης, ως εξής:
Στην ανατροφοδότηση της δραστηριότητας οι συμμετέχοντες συζητούν γι’ αυτήν τη νέα εικόνα της Ευρώπης που αναδύεται. Οι επιμορφωτές μπορούν να θέσουν τα παρακάτω ερωτήματα:
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Αυτή είναι μια δραστηριότητα συγκρότησης της ομάδας και γι’ αυτό ο επιμορφωτής οφείλει να είναι αόρατος, όσο οι συμμετέχοντες δημιουργούν τον χάρτη. Δεν θα πρέπει να τους βοηθά, να τους κάνει υποδείξεις ή να διορθώνει αυτό που κάνουν. Θα πρέπει, ωστόσο, να τους ενθαρρύνει να τα συζητούν όλα μεταξύ τους. Είναι η δραστηριότητα κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι σε βάθος συζητήσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
«Τη δική σου χώρα τη μάρκαρες; Σε κάποια σεμινάρια παρατηρήσαμε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες δεν είχαν μαρκάρει τη δική τους χώρα. Στον αναστοχασμό, ο επιμορφωτής μπορεί να ρωτήσει τους συμμετέχοντες αν το έκαναν ή όχι. Γιατί; Γιατί όχι; Αν όχι, μήπως θέλουν να το κάνουν τώρα;»
«Αν δεν είναι εφικτό να αφήσετε τον χάρτη στο πάτωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιμόρφωσης, είναι απαραίτητο να παραμείνει εκεί τουλάχιστον ως την επόμενη μέρα. Υπενθυμίζει στους συμμετέχοντες την ευρωπαϊκή διάσταση του σεμιναρίου»
«Ως επιμορφώτρια, θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία αυτής της «συναισθηματικής» αντίδρασης που ζητάμε από τους συμμετέχοντες. Θα ήταν χρήσιμο να τεθούν, επίσης, και τα παρακάτω ερωτήματα: Σε τι διαφέρει αυτή η διαδικασία από το να συζητάμε μεταξύ μας τι γνωρίζουμε για κάθε χώρα; Τι επηρεάζει το πώς μπορεί να σας κάνει μια χώρα να αισθάνεστε γι’ αυτήν; Είστε εντάξει με το πώς σας κάνει μια χώρα να αισθάνεστε ή θα θέλατε να απαλλαγείτε από αυτό το συναίσθημα; Τι θα μπορούσε να αλλάξει το πώς σας κάνει η συγκεκριμένη χώρα να αισθάνεστε;»
Πώς αξιοποιείται
Για άσκηση της προσοχής και της συγκέντρωσης, της πειθαρχία και της επιμονής, έλεγχο της ανασταλτικής λειτουργίας (μιας από τις επιτελικές λειτουργίες), δουλειά σε ζευγάρια.
Τι χρειαζόμαστε
Τίποτα.
Διαμόρφωση χώρου
Ελεύθερος άδειος χώρος, καρέκλες και τραπέζια στην άκρη.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες δουλεύουν όρθιοι σε ζευγάρια, ο ένας απέναντι από τον άλλο, σε κοντινή απόσταση. Στα ζευγάρια ο ένας είναι ο Α και ο άλλος ο Β.
Ο Α λέει τον αριθμό 1.
Ο Β λέει 2.
Ο Α λέει 3.
Ο Β λέει 1 κ.ο.κ.
Το επαναλαμβάνουν συνεχώς, ώσπου ο ρυθμός να ρέει.
Μετά αντικαθιστούν τον αριθμό 2 με μια κίνηση, π.χ. χτύπημα των δακτύλων των χεριών, ως εξής:
O A λέει τον αριθμό 1.
Ο Β χτυπά τα δάχτυλα των χεριών του.
Ο Α λέει τον αριθμό 3.
Ο Β λέει τον αριθμό 1 κ.ο.κ.
Επαναλαμβάνουν το ίδιο πολλές φορές.
‘Έπειτα αντικαθιστούν τον αριθμό 3 με ένα χτύπημα του ποδιού στο πάτωμα:
O Α λέει 1.
Ο Β χτυπάει τα δάχτυλα των χεριών.
Ο Α χτυπά το πόδι στο πάτωμα.
Ο Α λέει τον αριθμό 1 κ.ο.κ.
Επαναλαμβάνουν το ίδιο πολλές φορές.
Τέλος, αντικαθιστούν το 1 ανοίγοντας τα χέρια σε αγκαλιά και φωνάζοντας δυνατά «Ουάου».
Ο Α ανοίγει την αγκαλιά του και φωνάζει δυνατά «Ουάου».
Ο Β χτυπά τα δάχτυλα των χεριών.
Ο Α χτυπά το πόδι στο πάτωμα.
Ο Β ανοίγει την αγκαλιά του και φωνάζει δυνατά «Ουάου» κ.ο.κ.
Επαναλαμβάνουν το ίδιο πολλές φορές.
Στον αναστοχασμό θέτουμε στους συμμετέχοντες τα ακόλουθα ερωτήματα:
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τις επιτελικές λειτουργίες. Η δυσκολία της δραστηριότητας έγκειται στο ότι πρέπει να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να κάνει κάτι. Αυτό προϋποθέτει ανασταλτική λειτουργία, μια από τις τρεις κύριες επιτελικές λειτουργίες. Οι άλλες δύο είναι η εργασιακή μνήμη και η γνωστική ευελιξία. Οι επιτελικές λειτουργίες υποστηρίζουν τη μάθηση. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε παρουσίαση μετά τη δραστηριότητα.
«Στ’ αλήθεια μου άρεσε πολύ αυτή η δραστηριότητα. Είμαστε όλοι άνθρωποι με ακαδημαϊκή μόρφωση και πραγματικά αγωνιζόμαστε, για να συντονίσουμε τις κινήσεις μας. Τελικά, κάποια πράγματα δεν είναι τόσο προφανή όσο δείχνουν»
Η παρουσίαση δίνει μια σύντομη εικόνα των επιτελικών λειτουργιών του εγκεφάλου.
Μπορείτε να βρείτε όλους τους συνδέσμους εδώ: https://europe-in-perspective.eu/resources/
Πώς αξιοποιείται
Για να αρχίσουμε να διερευνούμε τη σχέση ανάμεσα στην κουλτούρα και την ταυτότητα.
Τι χρειαζόμαστε
Περιοδικά και εφημερίδες με φωτογραφίες (ιδανικά σε διάφορες γλώσσες, γι’ αυτό, πριν την έναρξη του σεμιναρίου, ζητήστε από τους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους κάποιο περιοδικό από τη χώρα τους), μεγάλα φύλλα χαρτιού, μαρκαδόρους, σελοτέιπ, κόλλες και ψαλίδια.
Διαμόρφωση χώρου
Τραπέζια διάσπαρτα στον χώρο, με 4-5 καρέκλες ανά τραπέζι. Ένα μεγάλο φύλλο χαρτί και υλικά πάνω σε κάθε τραπέζι.
Περιγραφή δραστηριότητας
Ο επιμορφωτής χωρίζει τους συμμετέχοντες σε ομάδες των τεσσάρων περίπου ατόμων. Όταν καθίσουν στα τραπέζια τους, ο επιμορφωτής τους καλεί να κλείσουν τα μάτια τους. Τους ζητά να σκεφτούν την Ευρώπη. Τι ήχοι τους έρχονται στον νου; Πώς τους κάνει να αισθάνονται η σκέψη της Ευρώπης; Τι εικόνες τους έρχονται στο νου; Στη συνέχεια, τους καλεί να ανοίξουν τα μάτια τους και να ξεφυλλίσουν τα περιοδικά και τις εφημερίδες που βρίσκονται μπροστά τους και να κόψουν εικόνες που τις συνδέουν με την Ευρώπη.
Έπειτα, στις ομάδες τους καλούνται να συζητήσουν για το πώς αντιλαμβάνονται την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Τι είναι ευρωπαϊκή κουλτούρα; Πώς μοιάζει; Καθώς οι ιδέες τους αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, καλούνται να κατασκευάσουν ομαδικά, ανά τραπέζι, ένα κολάζ που να αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή κουλτούρα, αποτελούμενο από φωτογραφίες που έχουν ήδη βρει ή θα βρουν στις εφημερίδες και τα περιοδικά. Αυτό το ομαδικό κολάζ θα αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή κουλτούρα, τους ανθρώπους και τις αξίες τους, εικόνες και σύμβολα πολιτισμού. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό, τι εικόνες βρουν στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Κολλούν τις εικόνες στα μεγάλα χαρτιά και μπορούν να προσθέτουν δικά τους σχέδια ή άλλα υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα στον χώρο του σεμιναρίου.
Μετά από 45 λεπτά κολλάμε τα κολάζ στον τοίχο και κάθε ομάδα παρουσιάζει τη δουλειά της στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, επισημαίνοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία του καλλιτεχνικού τους δημιουργήματος. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει με τη μορφή ξενάγησης.
Στον αναστοχασμό οι συμμετέχοντες χρειάζεται να σκεφτούν:
«Είναι ενδιαφέρον το ότι έχουμε την τάση να λειτουργούμε με στερεοτυπικές εικόνες για συγκεκριμένες χώρες. Επίσης, ήταν δύσκολο να βρούμε στα περιοδικά εικόνες που να μην απεικονίζουν τους ανθρώπους με στερεοτυπικό τρόπο»
«Είναι πάντα εντυπωσιακό να βλέπεις τα διαφορετικά κολάζ: πλούσια, πολύχρωμα, δημιουργικά.»
Πώς αξιοποιείται
Για να εφεύρουμε εναλλακτικές ταυτότητες, ως προετοιμασία για την επόμενη δραστηριότητα.
Τι χρειαζόμαστε
Χαρτί και στυλό για να κρατούν σημειώσεις οι συμμετέχοντες.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες δουλεύουν σε ζευγάρια. Ο πρώτος κάνει ερωτήσεις και ο δεύτερος απαντά. Αυτός που ρωτά προσπαθεί να ανακαλύψει όσο περισσότερα πράγματα μπορεί για τον άλλον μέσα σε δέκα λεπτά. Ωστόσο, το πρόσωπο που απαντά στις ερωτήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του, για να δημιουργήσει μια άλλη περσόνα. Δεν απαντάμε στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια, σαν να αφορούν τον εαυτό μας, αλλά,με αφόρμηση τις ερωτήσεις, δημιουργούμε έναν χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας μπορεί να είναι εντελώς φανταστικός ή βασισμένος σε κάποιο πρόσωπο που γνωρίζουμε. Το πρόσωπο που κάνει τις ερωτήσεις κρατά σημειώσεις για όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του φανταστικού χαρακτήρα. Μετά από δέκα λεπτά οι ρόλοι αντιστρέφονται. Το πρόσωπο που πριν ρωτούσε δέχεται τώρα ερωτήσεις και το πρόσωπο που πριν δεχόταν ερωτήσεις, είναι τώρα αυτός που ρωτά. Όπως και πριν, οι ερωτήσεις οδηγούν στο να δημιουργηθεί μια εναλλακτική περσόνα, ένας χαρακτήρας. Αυτός που ρωτά κρατά και πάλι σημειώσεις με τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του χαρακτήρα.
Τέλος, κάθε μέλος ζευγαριού παίρνει από το ζευγάρι του τις σημειώσεις που αφορούν τη δική του εναλλακτική περσόνα. Με άλλα λόγια, το πρόσωπο που δεχόταν ερωτήσεις παίρνει τις σημειώσεις που κράτησε αυτός που του έκανε τις ερωτήσεις. Λέμε στους συμμετέχοντες να κρατήσουν αυτές τις σημειώσεις για λίγο αργότερα, χωρίς να τους αποκαλύψουμε ακόμα πώς ακριβώς θα τις αξιοποιήσουν.
Πώς αξιοποιείται
Για να διερευνήσουμε εναλλακτικές ταυτότητες, τη ρευστότητα της ταυτότητας και το πώς επηρεάζει η ταυτότητά μας τις απόψεις μας.
Τι χρειαζόμαστε
Διάφορα είδη ρουχισμού, περούκες, καπέλα, αξεσουάρ, ένα μικρό βεστιάριο. Χαρτιά και μολύβια.
Διαμόρφωση χώρου
Οι καρέκλες τοποθετημένες κυκλικά, για μικρές ομάδες.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των πέντε ή έξι ατόμων. Κάθε ομάδα αντιπροσωπεύει τα μέλη μιας επιτροπής του εκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου μιας πόλης, που συνεδριάζουν, για να αποφασίσουν σχετικά με μια επίμαχη πρόταση για την οποία το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λάβει απόφαση. Κάθε επιτροπή πρέπει να εκλέξει ένα προεδρείο και να συζητήσει το ζήτημα. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φανταστούν ότι είναι αυτοί οι ίδιοι που έχουν εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και οι απόψεις που θα εκφράσουν είναι αυτές που πραγματικά θα εξέφραζαν, αν βρίσκονταν σε αυτή τη θέση. Μετά από 25 λεπτά περίπου, ψηφίζουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την πρόταση. Μπορούν επίσης να αποφασίσουν μια εναλλακτική λύση. Καταγράφουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Κάθε ομάδα έχει να αποφασίσει για ένα από τα παρακάτω θέματα:
Υπάρχει περιβαλλοντική απειλή, που προέρχεται από τη δραστηριότητα ιδιωτικού φορέα. Συγκεκριμένα, ένα πετρελαιοφόρο που μεταφέρει τοξικά απόβλητα έχει διαρροή και απειλεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.
Προτεινόμενη λύση: Το δημοτικό συμβούλιο πληρώνει την επισκευή της δεξαμενής, απορροφώντας χρήματα από το κονδύλι που διατίθεται στα μουσεία της πόλης.
Ακριβώς δίπλα στην πόλη υπάρχει ένας καταυλισμός προσφύγων, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της χωρητικότητάς του.
Προτεινόμενη λύση: Να διατεθούν τα κλειστά ακίνητα που ανήκουν στον δήμο, ώστε να μετακινηθούν εκεί οι πρόσφυγες.
Η τοπική εφημερίδα, η οποία χρηματοδοτείται από τον δήμο, ασκεί συνέχεια κριτική στο δημοτικό συμβούλιο.
Προτεινόμενη λύση: Να κοπεί η χρηματοδότησή της.
Οι νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν την πόλη.
Προτεινόμενη λύση: Φορολογικές απαλλαγές σε επιχειρήσεις που ξεκινούν οι νέοι στην πόλη.
(Οι επιμορφωτές μπορούν, φυσικά, να δημιουργήσουν δικά τους σενάρια).
Στη συνέχεια, ενημερώνουμε τους συμμετέχοντες ότι έγιναν εκλογές και έχει εκλεγεί νέο δημοτικό συμβούλιο. Έχουν και πάλι τον ρόλο μιας επιτροπής του νέου δημοτικού συμβουλίου που συζητά ένα επίμαχο ζήτημα, αλλά αυτή τη φορά θα μιλούν υποδυόμενοι τον χαρακτήρα που επινόησαν στη δραστηριότητα «Γίνομαι κάποιος άλλος 1». Για να τους βοηθήσουμε να χτίσουν τους ρόλους τους, τους προτείνουμε να χρησιμοποιήσουν κοστούμια και αντικείμενα από το βεστιάριο. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν τις σημειώσεις που κράτησαν οι άλλοι γι’ αυτούς στις συνεντεύξεις.
Οι συμμετέχοντες ξαναμπαίνουν στις μικρότερες ομάδα. Ξεκινούν λέγοντας καθένας λίγα λόγια για το ποιος είναι, ως ρόλος αυτή τη φορά, και συμπεριφέρονται σαν να συναντιούνται για πρώτη φορά μετά τις εκλογές. Στη συνέχεια, συζητούν το ίδιο θέμα που συζήτησαν και πριν και, τέλος, ψηφίζουν εκ νέου.
Οι συμμετέχοντες αναστοχάζονται την εμπειρία τους.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Να είστε προετοιμασμένοι για το ότι κάποιοι συμμετέχοντες μπορεί να μη νιώθουν άνετα με τα παιχνίδια ρόλων και να δυσκολευτούν να εμπλακούν στη δραστηριότητα. Να είστε ενθαρρυντικοί και υποστηρικτικοί. Στην ανατροφοδότηση βοηθήστε τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν πώς σχεδόν πάντα οι απόψεις μας καθορίζονται από την ταυτότητά μας. Συχνά αποδεικνύεται πως δεν έχει νόημα να διαφωνήσεις για τις απόψεις, εκτός αν ταυτόχρονα εργαστείς προς την κατεύθυνση της αλλαγής ταυτότητας. Το να αλλάξει κανείς τρόπο σκέψης συχνά σημαίνει να αλλάξει το ποιός είναι – κι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει και πολύ απειλητικό.
«Δεν απαιτούνται υποκριτικές ικανότητες, και η δραστηριότητα δεν χρειάζεται να εστιαστεί σε αυτό. Αυτό που απαιτείται είναι να προσπαθήσει κανείς να μπει στη θέση κάποιου άλλου, να πάρει αποφάσεις σαν άλλος (και να τις αιτιολογήσει), από τη θέση κάποιου που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό σαφές στους συμμετέχοντες».
Δουλεύοντας σε ζευγάρια από την ίδια χώρα, οι συμμετέχοντες αναστοχάζονται για όσα έμαθαν σήμερα. Τους ζητείται να σχεδιάσουν μια δραστηριότητα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στην δουλειά τους, στη χώρα τους, η οποία να είναι εμπνευσμένη από τις δραστηριότητες της ημέρας. Στον σχεδιασμό τους θα πρέπει να είναι σαφείς ως προς τους στόχους της δραστηριότητας, ποιες ποιότητες των μαθητών θα αναπτυχθούν, την γνώση που θα αποκτηθεί και τις παιδαγωγικές αρχές που την διέπουν.
Τους ζητάμε να γράψουν τις ιδέες τους σε ένα ειδικά σχεδιασμένο φύλλο. Μαζεύουμε τα φύλλα αυτά και λέμε στους συμμετέχοντες ότι θα τους επιστραφούν την τελευταία μέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου.
Μπορείτε να βρείτε όλους τους συνδέσμους εδώ: https://europe-in-perspective.eu/resources/
«Κατά γενική εκτίμηση, το να δουλεύεις με το ζευγάρι σου στο τέλος της ημέρας θεωρήθηκε μια από τις πιο πολύτιμες εμπειρίες του σεμιναρίου και μια σημαντική ευκαιρία αναστοχασμού μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο».
Στο τέλος κάθε ημέρας οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ένα ημερήσιο φύλλο αναστοχασμού, που περιλαμβάνει τρία μέρη: Μου άρεσε, Παρατήρησα, Θα πρότεινα. Τους ζητάμε να το συμπληρώσουν σύντομα και μαζεύουμε τα φύλλα πριν το δείπνο.
Οι επιμορφωτές χρειάζεται να τα διαβάσουν, πριν ξεκινήσουν οι δραστηριότητες της επόμενης μέρας και να αποφασίσουν σε ποιά θέματα θα αναφερθούν στον αναστοχασμό που θα γίνει με όλους τους συμμετέχοντες την επόμενη ημέρα το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών.
Μπορείτε να βρείτε όλες τις λήψεις στο https://europe-in-perspective.eu/resources/
Μια χαλαρή βραδιά που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν την δουλειά τους στους υπόλοιπους. Κάθε ζευγάρι που συμμετέχει έχει 10 λεπτά να παρουσιάσει τη δουλειά του και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Ακολουθεί συζήτηση. Σε αυτές τις μετά το δείπνο συζητήσεις προσφέρουμε κρασί, μπύρα, αναψυκτικά και μεζεδάκια, για να δημιουργηθεί μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα που ευνοεί τις συζητήσεις.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Παρόλο που ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες πριν από το σεμινάριο να δηλώσουν αν θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, παρατηρήσαμε ότι υπάρχει η τάση να αποφασίζουν αυθόρμητα εκείνη την ώρα να συμμετάσχουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προβλέψει τέτοιες αλλαγές στο πρόγραμμα της εβδομάδας. Να έχετε στον νου σας ότι το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα εντατικό και να επιμείνετε στο όριο των 10 λεπτών ανά παρουσίαση. Αυτές οι συναντήσεις βοηθούν να πάρουμε απλώς μια γεύση της δουλειάς των υπολοίπων, την οποία θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα στη διάρκεια της εβδομάδας.
Πώς αξιοποιείται
Για ενεργοποίηση των συμμετεχόντων στην αρχή της ημέρας, χτίσιμο ομάδας και εισαγωγή της ομάδας στη διαδικασία δημιουργίας νοητικών χαρτών.
Τι χρειαζόμαστε
Δύο ταμπλό ή χαρτοπίνακες τοποθετημένα πλάτη με πλάτη. Στο καθένα ένα φύλλο χαρτοπίνακα. Στο κέντρο κάθε φύλλου είναι γραμμένη η ίδια λέξη, που καλύπτεται στην αρχή, για να μην τη δουν οι συμμετέχοντες, πριν αρχίσει η δραστηριότητα. Δύο μαρκαδόροι.
Διαμόρφωση χώρου
Τα δύο ταμπλό ή χαρτοπίνακες είναι τοποθετημένα πλάτη με πλάτη και γύρω τους ο χώρος είναι ελεύθερος.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα στέκεται λίγα μέτρα μακριά από ένα ταμπλό. Σε κάθε ομάδα δίνεται ένας μαρκαδόρος. Στο κέντρο του κάθε ταμπλό είναι γραμμένη από πριν και καλυμμένη η λέξη «διακοπές» ( ή οποιαδήποτε άλλη λέξη επιλέξουν οι επιμορφωτές). Οι επιμορφωτές εξηγούν τους κανόνες και αποκαλύπτουν τη λέξη, όταν οι ομάδες είναι έτοιμες . Τότε οι δύο ομάδες προσπαθούν να γράψουν όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις που συνδέονται με τη λέξη «διακοπές». Επειδή κάθε ομάδα έχει μόνο έναν μαρκαδόρο, τα μέλη της μπορούν να γράφουν μόνο ένας τη φορά. Έχουν μόνο πέντε λεπτά, για να γράψουν όσο πιο πολλές λέξεις μπορούν. Κάθε συμμετέχων επιτρέπεται να γράψει μόνο μία λέξη κάθε φορά. Επομένως, τους βλέπουμε να τρέχουν ένας -ένας στον πίνακα, να γράφουν μια λέξη και στη συνέχεια να επιστρέφουν τρέχοντας στην ομάδα τους και να παραδίδουν τον μαρκαδόρο στον επόμενο. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να εναλλάσσονται, ώστε όλοι να συνεισφέρουν. Επειδή τα ταμπλό είναι πλάτη με πλάτη, η μια ομάδα δεν μπορεί να δει τι γράφουν οι άλλοι.
Μετά από πέντε λεπτά, σταματάμε τη διαδικασία και μετακινούμε τα ταμπλό, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να δουν τι έχει γραφτεί. Μετράμε πόσες λέξεις έχουν γραφτεί σε κάθε φύλλο χαρτοπίνακα. Αν κάποια λέξη υπάρχει πάνω από μια φορά, μετριέται μόνο ως μία. Κερδίζει η ομάδα που έγραψε τις περισσότερες λέξεις.
Για εμπέδωση της μάθησης της προηγούμενης μέρας, για να απαντηθούν ερωτήματα και να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ίσως έχουν προκύψει.
Τι χρειαζόμαστε
Τα φύλλα αναστοχασμού της προηγούμενης ημέρας.
Διαμόρφωση χώρου
Καρέκλες για όλους σε κύκλο.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι επιμορφωτές ρωτούν τους συμμετέχοντες αν θέλουν να σχολιάσουν κάτι σχετικά με την προηγούμενη μέρα, αν έχουν ερωτήματα ή θέλουν να εκφράσουν κάποιον προβληματισμό σχετικά με το σεμινάριο. Οι επιμορφωτές θα πρέπει να έχουν διαβάσει όλα τα φύλλα αναστοχασμού και, πριν αρχίσουν οι δραστηριότητες του πρωινού, να έχουν συζητήσει μεταξύ τους και αποφασίσει ποια θέματα και παρατηρήσεις εμφανίζονται . Είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με αυτά, αναδεικνύοντάς τα στη συζήτηση, αν και οι επιμορφωτές δεν πρέπει να αναφέρουν την πηγή κάθε σχολίου. Ωστόσο, αν κάποιος συμμετέχων αποφασίσει να αναφέρει ότι κάποιο σχόλιο είναι δικό του, είναι σημαντικό να του δώσουμε χρόνο να εξηγήσει πιο αναλυτικά πώς οδηγήθηκε να το γράψει.
Συχνά οι συμμετέχοντες προτείνουν αλλαγές στο πρόγραμμα και στη δομή του εργαστηρίου. Στο μέτρο του δυνατού, οι επιμορφωτές πρέπει να ενσωματώνουν στο πρόγραμμα τις προτάσεις των συμμετεχόντων. Προτάσεις που έγιναν σε προηγούμενα σεμινάρια περιελάμβαναν:
Ορισμένα από τα προτεινόμενα έχουν ήδη προγραμματιστεί, αλλά οι επιμορφωτές είναι καλό να δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αισθανθούν ότι οι ιδέες προέρχονται από αυτούς τους ίδιους. Καθώς η εβδομάδα εξελίσσεται, οι συμμετέχοντες πρέπει να αισθάνονται όλο και περισσότερο ως συν-δημιουργοί του σεμιναρίου. Ο ημερήσιος αναστοχασμός αποτελεί μέρος της διαδικασίας που επιτρέπει να συμβεί αυτό.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Οι συμμετέχοντες έχουν ποικίλα επίπεδα ανοχής στις συζητήσεις αναστοχασμού. Κάποιοι θα ήθελαν να μιλούν όλη μέρα για όσα σκέφτηκαν και όσα ένιωσαν. Άλλοι ανυπομονούν να προχωρήσουμε στην επόμενη δραστηριότητα. Επομένως, ο συντονισμός αυτών των συζητήσεων θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν και ότι συζητούνται όλα τα βασικά ζητήματα και ανησυχίες. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτές οι συζητήσεις δεν είναι ατελείωτες, και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια μικρή ομάδα πιο ομιλητικών συμμετεχόντων να κυριαρχήσουν στη συζήτηση. Θυμηθείτε, επίσης, να αφήσετε χρόνο για ανακοινώσεις διαχειριστικού περιεχομένου. Σε ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο υπάρχουν πάντα πολλά πρακτικά γραφειοκρατικού τύπου ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.
Πώς αξιοποιείται
Για να δούμε πολύ γρήγορα πόσο εγγενώς διαφορετικοί είμαστε όλοι.
Τι χρειαζόμαστε
Πακετάκια με έξι πλαστικά τουβλάκια lego, σχεδιασμένα για να κατασκευαστεί μια πάπια. Ένα για κάθε συμμετέχοντα (χρησιμοποιήσαμε το πακετάκι LEGO EDUCATION pack ItemNr.2000416). Επίσης, χρονόμετρο/κινητό τηλέφωνο, για να κρατήσουμε χρόνο.
Διαμόρφωση χώρου
Ένα τραπέζι και καρέκλες σε κύκλο για όλους τους συμμετέχοντες.
Περιγραφή δραστηριότητας
Ο επιμορφωτής ζητά από τους συμμετέχοντες να ανοίξει καθένας το πακέτο με τα έξι τουβλάκια Lego και να τα βάλει μπροστά του, χωρίς να κάνει τίποτα με αυτά. Στη συνέχεια, τους λέει ότι σε λίγο θα τους ζητήσει να δημιουργήσουν με αυτά ένα συγκεκριμένο αντικείμενο μέσα σε 45 δευτερόλεπτα. Έπειτα λέει: «Φτιάξτε μια πάπια!». Μετά από 45 δευτερόλεπτα λέει «Στοπ» και ζητά να φέρουν όλοι τις πάπιες που έφτιαξαν και να τις βάλουν τη μια δίπλα στην άλλη πάνω στο τραπέζι. Ρωτάμε τους συμμετέχοντες τι βλέπουν. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι όλες οι πάπιες είναι διαφορετικές. Στον αναστοχασμό οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλογιστούν τι μας δείχνει αυτό για τους ανθρώπους και για το πώς εκφράζεται καθένας.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Αφήστε τη συζήτηση να εξελιχθεί, καθώς οι συμμετέχοντες δίνουν τις ερμηνείες τους γιατί συμβαίνει αυτό. Έχουμε κάνει τη δραστηριότητα επανειλημμένα, με ομάδες έως και 50 ατόμων, και ποτέ δεν έχουν βρεθεί δυο όμοιες πάπιες! Οι συμμετέχοντες συνήθως εκπλήσσονται με το αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος για να συνειδητοποιήσει κανείς πλήρως τι σημαίνει αυτό.
«Από όλες τις δραστηριότητες που κάναμε σε αυτό το πρόγραμμα τις πάπιες Lego δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Εκτός του ότι είναι πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα, είναι και μια εξαιρετικά απλή, αλλά πολύ δημιουργική άσκηση, που δείχνει πραγματικά ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτισμικής πολυμορφίας: αν και είχαμε όλοι τα ίδια τουβλάκια Lego (6 τουβλάκια, για να φτιάξουμε μια πάπια σε 45 δευτερόλεπτα), το αποτέλεσμα ήταν κάθε φορά εντελώς διαφορετικό για καθένα από εμάς. Ατελείωτες παραλλαγές!»
Πώς αξιοποιείται
Για να προσεγγίσουμε την πολυπλοκότητα των πολλαπλών διαστάσεων της ετερότητας σε μικρές ομάδες, αντλώντας από ατομικές εμπειρίες.
Τι χρειαζόμαστε
Aποσπώμενα χαρτιά παρουσιάσεων, στυλό, κομματάκια χαρτί με λέξεις από τον νοητικό χάρτη της ετερότητας.
Διαμόρφωση χώρου
Τραπέζια με τέσσερις καρέκλες ανά τραπέζι, για όλους τους συμμετέχοντες .
Περιγραφή δραστηριότητας
Χωρίζουμε τους συμμετέχοντες σε ομάδες των τεσσάρων. Επειδή εργαζόμαστε με ζεύγη εκπαιδευτικών – καλλιτεχνών από την ίδια χώρα, σε αυτή τη δραστηριότητα, στον βαθμό που ήταν εφικτό, η τετράδα αποτελούνταν από δύο ζεύγη από την ίδια χώρα. Κάναμε αυτή την επιλογή, επειδή το ειδικό λεξιλόγιο της ετερότητας είναι δύσκολο, και το να εργάζονται μαζί άνθρωποι που μιλούν την ίδια γλώσσα τους έδωσε τη δυνατότητα να μεταφράζουν μαζί στη γλώσσα τους τις βασικές έννοιες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έναν νοητικό χάρτη της ετερότητας σε ένα μεγάλο φύλλο χαρτί, προσπαθώντας να εντοπίσουν και να ομαδοποιήσουν τις πολλές διαφορετικές πτυχές της.
Μετά από 25 λεπτά οι επιμορφωτές δίνουν στις ομάδες κάποιες επιπλέον φράσεις/ προτάσεις. Όλες οι ομάδες παίρνουν το ίδιο σύνολο φράσεων/προτάσεων. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δουν εάν αυτές οι επιπλέον προτάσεις/ φράσεις ταιριάζουν να συμπεριληφθούν στον νοητικό τους χάρτη και, εάν ναι, πού ακριβώς. Στη συνέχεια, κολλούν ή γράφουν στον νοητικό τους χάρτη όσες φράσεις ή προτάσεις αποφάσισαν ότι ταιριάζουν. Δεν τους λέμε ακόμα από πού προέρχονται οι φράσεις/προτάσεις που τους δώσαμε.
Οι φράσεις / προτάσεις που δώσαμε σε κάθε τραπέζι ήταν οι ακόλουθες:
«εντοπισμός και κατανόηση των διαφορών και των ομοιοτήτων μεταξύ των διαφόρων κατοίκων μιας χώρας και των κατοίκων διαφορετικών χωρών»
Μετά από ένα διάλειμμα, η δραστηριότητα συνεχίζεται.
Περιγραφή δραστηριότητας
Μετά το σύντομο διάλειμμα, οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στα τραπέζια με τους νοητικούς χάρτες. Στη συνέχεια τους δίνονται μερικές ακόμα φράσεις/προτάσεις και έχουν άλλα 20 λεπτά, για να τις συμπεριλάβουν ή όχι και αυτές στους χάρτες τους.
Οι φράσεις / προτάσεις που χρησιμοποιήσαμε στον δεύτερο γύρο ήταν:
Στη συνέχεια, οι ομάδες αναρτούν στους τοίχους της αίθουσας τους νοητικούς χάρτες που δημιούργησαν, και κάθε ομάδα εξηγεί συνοπτικά τον δικό της νοητικό χάρτη.
Μετά την παρουσίαση των νοητικών χαρτών, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι οι φράσεις και οι προτάσεις που τους δόθηκαν να ενσωματώσουν στους χάρτες τους προέρχονται από τον νοητικό χάρτη της έννοιας «ετερότητα».
Περιγραφή δραστηριότητας
Ο επιμορφωτής παρουσιάζει τον νοητικό χάρτη της ετερότητας, που είναι αποτέλεσμα βιβλιογραφικής έρευνας. Εξηγεί ότι πρόκειται απλώς για επισκόπηση που αποτυπώνει την πολυπλοκότητα των διαφόρων υποθεμάτων γύρω από το κεντρικό θέμα, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να τοποθετήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους σε αυτό το πλαίσιο.
Μπορείτε να βρείτε όλες τις λήψεις στο https://europe-in-perspective.eu/resources/
Πώς αξιοποιείται
Για ενεργοποίηση του νου. Ειδικότερα, επειδή η απομνημόνευση ονομάτων ελέγχει την εργασιακή μνήμη των συμμετεχόντων. Επίσης, ο συνδυασμός συστάσεων, απομνημόνευσης ονομάτων, σωματικής επαφής και συγκέντρωσης τους βοηθά όλους να είναι ουσιαστικά παρόντες και δημιουργεί την αίσθηση μιας κοινότητας μάθησης.
Τι χρειαζόμαστε
Τίποτα.
Διαμόρφωση χώρου
Χώρος ελεύθερος από έπιπλα, για να μετακινούνται οι συμμετέχοντες.
Περιγραφή δραστηριότητας
Όλοι περπατούν ελεύθερα στον χώρο. Κάθε συμμετέχων πρέπει να πλησιάσει έναν άλλο συμμετέχοντα και να ανταλλάξουν χειραψία. Καθώς σφίγγουν τα χέρια, θα πρέπει να πουν το όνομά τους και να ακούσουν το όνομα του άλλου. Τότε υιοθετούν το όνομα του άλλου προσώπου και καθένας συνεχίζει να περπατά μέχρι να συναντήσει έναν άλλο συμμετέχοντα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουν χειραψία μαζί του, λέγοντας ο καθένας το όνομα που πήρε από τον προηγούμενο και να ακούσουν το όνομα που τους λένε τώρα. Υιοθετούν το νέο όνομα που τους δόθηκε και συνεχίζουν να περπατούν μέχρι να συναντήσουν τον επόμενο. Εάν ένας συμμετέχων χαιρετηθεί με κάποιον που θα του πει το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ του όνομα, βγαίνει από το παιχνίδι και στέκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ο στόχος για την ομάδα είναι να βρεθούν όλοι να στέκονται με την πλάτη στον τοίχο, επειδή, λογικά, εφόσον έβαλαν το όνομά τους στο παιχνίδι, πρέπει κάποια στιγμή να τους επιστραφεί. Εάν παίξουν όλοι σωστά, αυτό θα συμβεί αυτόματα μετά από λίγο.
Ωστόσο, κάτι συνήθως πηγαίνει στραβά και το παιχνίδι χαλάει, χωρίς να φτάσει στην επιδιωκόμενη λύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα με το ίδιο όνομα, δεν πειράζει. Είναι απλώς πολύ πιο πιθανό ότι θα βρουν το όνομά τους πιο γρήγορα από τους άλλους. Εάν δύο άτομα συναντηθούν και εκείνη τη στιγμή έχουν το ίδιο όνομα, ενώ υπάρχει μόνο ένα άτομο με αυτό το όνομα στην ομάδα, τότε το παιχνίδι έχει χαλάσει και πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Επίσης, θα φανεί ότι το παιχνίδι έχει χαλάσει, εάν έχουν μείνει κάποιοι που εξακολουθούν να συστήνονται με χειραψία, αλλά δεν συναντούν το πραγματικό τους όνομα. Και σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι πρέπει να ξαναρχίσει.
Παίξτε το παιχνίδι τρεις ή τέσσερις φορές, πριν προχωρήσετε στην επόμενη δραστηριότητα.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Στον αναστοχασμό συζητήστε με τους συμμετέχοντες γιατί χαλάει το παιχνίδι. Ένας λόγος είναι ότι πρόκειται για μια δοκιμασία της εργασιακής μνήμης – της βραχυπρόθεσμης μνήμης που κρατά βραχυπρόθεσμα τις αναγκαίες πληροφορίες, για να μπορεί ο άνθρωπος να επιτελέσει συγκεκριμένες λειτουργίες – . Η εργασιακή μνήμη είναι μία από τις επιτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, οι οποίες στηρίζουν την επιτυχή μάθηση.
Πώς αξιοποιείται
Για ενεργοποίηση του νου. Ειδικότερα, επειδή η απομνημόνευση ονομάτων ελέγχει την εργασιακή μνήμη των συμμετεχόντων. Επίσης, ο συνδυασμός συστάσεων, απομνημόνευσης ονομάτων, σωματικής επαφής και συγκέντρωσης τους βοηθά όλους να είναι ουσιαστικά παρόντες και δημιουργεί την αίσθηση μιας κοινότητας μάθησης.
Τι χρειαζόμαστε
Τίποτα.
Διαμόρφωση χώρου
Χώρος ελεύθερος από έπιπλα, για να μετακινούνται οι συμμετέχοντες.
Περιγραφή δραστηριότητας
Όλοι περπατούν ελεύθερα στον χώρο. Κάθε συμμετέχων πρέπει να πλησιάσει έναν άλλο συμμετέχοντα και να ανταλλάξουν χειραψία. Καθώς σφίγγουν τα χέρια, θα πρέπει να πουν το όνομά τους και να ακούσουν το όνομα του άλλου. Τότε υιοθετούν το όνομα του άλλου προσώπου και καθένας συνεχίζει να περπατά μέχρι να συναντήσει έναν άλλο συμμετέχοντα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουν χειραψία μαζί του, λέγοντας ο καθένας το όνομα που πήρε από τον προηγούμενο και να ακούσουν το όνομα που τους λένε τώρα. Υιοθετούν το νέο όνομα που τους δόθηκε και συνεχίζουν να περπατούν μέχρι να συναντήσουν τον επόμενο. Εάν ένας συμμετέχων χαιρετηθεί με κάποιον που θα του πει το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ του όνομα, βγαίνει από το παιχνίδι και στέκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ο στόχος για την ομάδα είναι να βρεθούν όλοι να στέκονται με την πλάτη στον τοίχο, επειδή, λογικά, εφόσον έβαλαν το όνομά τους στο παιχνίδι, πρέπει κάποια στιγμή να τους επιστραφεί. Εάν παίξουν όλοι σωστά, αυτό θα συμβεί αυτόματα μετά από λίγο.
Ωστόσο, κάτι συνήθως πηγαίνει στραβά και το παιχνίδι χαλάει, χωρίς να φτάσει στην επιδιωκόμενη λύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα με το ίδιο όνομα, δεν πειράζει. Είναι απλώς πολύ πιο πιθανό ότι θα βρουν το όνομά τους πιο γρήγορα από τους άλλους. Εάν δύο άτομα συναντηθούν και εκείνη τη στιγμή έχουν το ίδιο όνομα, ενώ υπάρχει μόνο ένα άτομο με αυτό το όνομα στην ομάδα, τότε το παιχνίδι έχει χαλάσει και πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Επίσης, θα φανεί ότι το παιχνίδι έχει χαλάσει, εάν έχουν μείνει κάποιοι που εξακολουθούν να συστήνονται με χειραψία, αλλά δεν συναντούν το πραγματικό τους όνομα. Και σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι πρέπει να ξαναρχίσει.
Παίξτε το παιχνίδι τρεις ή τέσσερις φορές, πριν προχωρήσετε στην επόμενη δραστηριότητα.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Στον αναστοχασμό συζητήστε με τους συμμετέχοντες γιατί χαλάει το παιχνίδι. Ένας λόγος είναι ότι πρόκειται για μια δοκιμασία της εργασιακής μνήμης - της βραχυπρόθεσμης μνήμης που κρατά βραχυπρόθεσμα τις αναγκαίες πληροφορίες, για να μπορεί ο άνθρωπος να επιτελέσει συγκεκριμένες λειτουργίες - . Η εργασιακή μνήμη είναι μία από τις επιτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, οι οποίες στηρίζουν την επιτυχή μάθηση.
Πώς αξιοποιείται
Για να αναστοχαστούν οι συμμετέχοντες τις διαφορετικές πτυχές της ετερότητας στην επαγγελματική τους πρακτική (συνεργασία) και να αρχίσουν να σκέφτονται κατά πόσο τις έχουν ήδη ενσωματώσει στην επαγγελματική τους ζωή.
Τι χρειαζόμαστε
Μαρκαδόρους υπογράμμισης σε δύο χρώματα (εδώ: μπλε και ροζ).
Διαμόρφωση χώρου
Οι νοητικοί χάρτες της ετερότητας τοποθετημένοι στα τραπέζια πριν από το γεύμα. Οι καρέκλες σε κύκλο για ολομέλεια.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες τοποθετούνται τώρα σε διαφορετικές ομάδες. Ένα ζευγάρι από κάθε τραπέζι θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι του και να ενωθεί με ένα άλλο ζευγάρι. Τώρα θα πάρουν διαφορετικούς μαρκαδόρους υπογράμμισης , για να σηματοδοτήσουν τις δηλώσεις που ο καθένας τους θεωρεί πιο σημαντικές στην δουλειά του με παιδιά και νέους. Αν πρόκειται για ζευγάρια καλλιτεχνών / εκπαιδευτικών, καλό είναι να δώσετε άλλο χρώμα στους εκπαιδευτικούς και άλλο στους καλλιτέχνες. Έτσι θα μπορέσετε να διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάποια σταθερή διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών και των εκπαιδευτικών. Θα πρέπει επίσης να συζητήσουν πώς ενσωματώνουν αυτές τις πτυχές της ετερότητας στην τρέχουσα επαγγελματική τους πρακτική.
Αφού το κάνουν αυτό, χρειάζεται να γίνει μια σύντομη αναστοχαστική συζήτηση στην ολομέλεια, που θα διερευνά εάν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών και των καλλιτεχνών ως προς το ποιες πτυχές της ετερότητας είναι πιο σημαντικό να διαχειρίζεται κανείς στην τάξη.
Στη συνέχεια, στις μικρότερες ομάδες τους, θα πρέπει να επιλέξουν μία (ή περισσότερες) από τις πτυχές της διαφορετικότητας που θεωρούν σημαντικές, και να δημιουργήσουν μια μικρή παράσταση ή παρουσίαση ή παιχνίδι, για να το δείξουν σε ολόκληρη την ομάδα. Στόχος αυτής της παράστασης ή παρουσίασης ή παιχνιδιού θα πρέπει να είναι να μπορέσουν να μαντέψουν οι υπόλοιποι ποια πτυχή της ετερότητας επέλεξε η μικρή ομάδα από τον νοητικό χάρτη της ετερότητας που είχε στο τραπέζι της.
Τέλος, κάθε ομάδα παρουσιάζει στους υπόλοιπους και εκείνοι καλούνται να μαντέψουν ποιες πτυχές της ετερότητας καλύπτει κάθε μικρή παράσταση ή παρουσίαση ή παιχνίδι .
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Ο αναστοχασμός στο τέλος αυτής της δραστηριότητας πρέπει να καλύψει και τις τρεις ενότητες «Διερευνώντας τις πολλαπλές διαστάσεις της ετερότητας» καθώς και την σχετική παρουσίαση. Στόχος των δραστηριοτήτων είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τις πολλές και διαφορετικές διαστάσεις της ετερότητας, που συνυπάρχουν. Αυτό θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν σε εκείνες τις πτυχές της ετερότητας που σχετίζονται περισσότερο με την επαγγελματική τους πρακτική. Θα τους βοηθήσει, επίσης, να είναι πιο σαφείς όταν συναντώνται με άλλους που δουλεύουν θέματα ετερότητας, σχετικά με το πού τοποθετείται η δική τους πρακτική σε σχέση με αυτή των άλλων. Ένα από τα προβλήματα που εμφανίζονται στον τομέα αυτό είναι ότι οι άνθρωποι δημιουργούν συνεργασίες, για να «διαχειριστούν την ετερότητα στην τάξη», αλλά κάθε συνεργαζόμενος έχει τελείως διαφορετικούς στόχους και προσδοκίες από τον άλλον. Επίσης, στον αναστοχασμό είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τους συνεχείς προβληματισμούς σχετικά με τη γλώσσα της ετερότητας. Είναι περίπλοκη και μερικές φορές δύσκολα προσπελάσιμη γλώσσα, αλλά είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό και με αυτό να δουλέψουμε.
Πώς αξιοποιείται
Για να διερευνήσουμε πώς κατηγοριοποιούμε και πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Ποια κατηγοριοποίηση είναι χρήσιμη; Ποια κατηγοριοποίηση είναι μη παραγωγική;
Τι χρειαζόμαστε
Aποσπώμενα χαρτιά παρουσιάσεων (ένα για κάθε συμμετέχοντα), μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα χαρτάκια post-it σε 4 χρώματα.
Διαμόρφωση χώρου
Οι συμμετέχοντες δουλεύουν καθένας μόνος του σε ένα μεγάλο φύλλο αποσπώμενου χαρτιού παρουσιάσεων. Άλλοι δουλεύουν σε τραπέζια, άλλοι στο πάτωμα. Ο χώρος πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε να υπάρχουν αυτές οι επιλογές. Κάποιοι ίσως θέλουν να δουλέψουν σε διπλανό χώρο, γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες γράφουν στο χαρτί τους: Είμαι…
Στη συνέχεια, γράφουν 20 δηλώσεις για τον εαυτό τους ξεκινώντας από το „Είμαι“. Οι 20 δηλώσεις πρέπει να συνιστούν τα 20 πιο σημαντικά πράγματα για τον καθένα. Όταν εξηγούμε τη δραστηριότητα στους συμμετέχοντες, κάνουμε σαφές ότι αυτά που θα γράψουν θα τα δουν και οι υπόλοιποι, αλλά και ότι δεν πρόκειται να τους ζητήσουμε να τα εξηγήσουν. Ευελπιστούμε πως στο διάστημα που προηγήθηκε θα έχει αρχίσει να δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων, πως θα θέλουν να είναι ειλικρινείς και θα αφεθούν να είναι ευάλωτοι. Έχουν στη διάθεσή τους 20-30’, για να ολοκληρώσουν αυτό το στάδιο της δραστηριότητας.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες καλούνται να χωρίσουν τις δηλώσεις τους στις εξής τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες:
Για να διαφοροποιήσουν τις δηλώσεις, πρέπει να σηματοδοτήσουν κάθε κατηγορία με διαφορετικό χρώμα. Αυτό μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα χαρτάκια post-it ή τέσσερις διαφορετικούς χρωματιστούς μαρκαδόρους. Ο εμψυχωτής κολλάει σε εμφανές σημείο ένα χαρτί που δείχνει ποιο χρώμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κάθε κατηγορία, ως εξής:
Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο χρώμα για κάθε κατηγορία.
Στη συνέχεια, σε ζευγάρια, βλέπουν ο ένας το χαρτί με τις 20 δηλώσεις του άλλου και παρατηρούν διαφορές και ομοιότητες.
Ακολουθεί αναστοχασμός στην ολομέλεια. Τα ερωτήματα που πρέπει να εξεταστούν είναι:
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για πολλούς συμμετέχοντες. Τη βρίσκουν πολύ αποκαλυπτική και δεν τους αρέσει να εκτίθενται και να γίνονται ευάλωτοι με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τη δούμε από την οπτική γωνία των παιδιών και των νέων. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι 20 δηλώσεις αυτού του είδους είναι ένας πολύ περιοριστικός τρόπος, για να εκφράσει κανείς ή να ορίσει την ταυτότητά του. Παρόλα αυτά, ενώ ξέρουμε πολύ λιγότερα για τα παιδιά και τους νέους με τους οποίους δουλεύουμε, θεωρούμε πως τα γνωρίζουμε, έχοντας στην πραγματικότητα πολύ λίγες πληροφορίες για αυτά. Σπεύδουμε να τους βάλουμε ταμπέλες, που είναι περιοριστικές. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά ενστερνίζονται τις ταμπέλες που τους βάζουμε, με αποτέλεσμα να μην εξελίσσονται όσο θα μπορούσαν. Το επιστημονικό έργο της Carol Dweck είναι πολύ σημαντικό για τέτοιου είδους ζητήματα.
Κρατάμε τα χαρτιά με τις δηλώσεις, γιατί θα τα χρειαστούμε για την επόμενη δραστηριότητα.
«Όταν έκανα αυτή την δραστηριότητα για πρώτη φορά το 2017, άρχισε μια διαδικασία μέσα μου. Το να «χαρτογραφείς» τον εαυτό σου σε 20 δηλώσεις φαίνεται σχετικά εύκολο πράγμα. Αλλά μετά τις πρώτες 10, αρκετά προφανείς δηλώσεις, πραγματικά με ανάγκασε να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ: τι θέλω να δουν οι άλλοι για μένα; Τι θα αποκαλύψω για τις όχι και τόσο ωραίες πτυχές της ύπαρξής μου; Πώς ερμηνεύουν οι άλλοι αυτήν τη λίστα; Τι λένε άλλοι άνθρωποι για μένα που πρέπει να το συμπεριλάβω στη λίστα; Ακόμη και μετά από το εργαστήριο τα σκεφτόμουν πολύ αυτά. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να έχει κανείς πρώτα «γνώθι σαυτόν», για να είναι σε θέση να “γνωρίσει τον έτερο”. Έτσι, αυτή η δραστηριότητα πραγματικά με ανάγκασε να σκεφτώ ποιος είμαι».
«Η άσκηση φαίνεται εύκολη, αλλά είναι δύσκολη. Μην εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε ότι κάποιοι συμμετέχοντες, αφού δώσουν επτά έως εννέα απαντήσεις, νιώσουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν. Είναι και αυτό μέρος της εμπειρίας! Μην προσπαθήσετε να τους βοηθήσετε, απλώς δώστε τους περισσότερο χρόνο.»
Πώς αξιοποιείται
Για να αναγνωρίσουμε ποιοι είμαστε σε σχέση με εκείνους που έχουν ισχύ και ασκούν εξουσία στην κοινωνία μας (αναστοχασμός στο ζήτημα των κοινωνικών ταυτοτήτων).
Τι χρειαζόμαστε
Φωτοτυπίες του φύλλου «Το λουλούδι της δύναμης» (μία για κάθε συμμετέχοντα), μπογιές, για να χρωματίσουν τα πέταλα του λουλουδιού.
Διαμόρφωση χώρου
Όπως και στην προηγούμενη δραστηριότητα.
Περιγραφή δραστηριότητας
Ο επιμορφωτής δίνει σε κάθε συμμετέχοντα μια φωτοτυπία με το «Λουλούδι της δύναμης». Εξηγεί ότι αυτή η δραστηριότητα αφορά τον αναστοχασμό πτυχών της κοινωνικής μας ταυτότητας (για παράδειγμα, η ισχύς και τα προνόμια που έχει κάθε συμμετέχων, όπως τα βλέπει η κοινωνία). Κάνει, επίσης, σαφές ότι το «Λουλούδι της δύναμης» το φτιάχνει καθένας για τον εαυτό του και θα δεν κοινοποιηθεί. Το «Λουλούδι της δύναμης» είναι μια μαργαρίτα χωρισμένη σε δώδεκα τμήματα, το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μία πλευρά/ κατηγορία της κοινωνικής μας ταυτότητας. Η μαργαρίτα έχει δυο σειρές πέταλα, μία εξωτερική και μια εσωτερική. Τα εξωτερικά πέταλα αντιπροσωπεύουν τις κυρίαρχες ή πιο ισχυρές ταυτότητες στην κοινωνία. Τα εσωτερικά πέταλα αντιπροσωπεύουν τις λιγότερο ισχυρές πλευρές των ταυτοτήτων μας. Στόχος της δραστηριότητας είναι να ανακαλύψει καθένας πόση δύναμη απορρέει από τις διαφορετικές πλευρές της ταυτότητάς του.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να εξετάσουν κάθε κατηγορία – για παράδειγμα, την κατηγορία «φύλο». Εάν ένας συμμετέχων είναι άνδρας, τότε θα πρέπει να σκεφτεί εάν οι άνδρες έχουν περισσότερη δύναμη στην κοινωνία που ζει και, αν ναι, πρέπει να γράψει «άνδρας» στο εξωτερικό πέταλο. Όσο αφορά την κατηγορία « κοινωνική τάξη», αν κάποιος θεωρεί ότι ανήκει στην εργατική τάξη, τότε θα πρέπει να σκεφτεί πόσο πιθανό ή λιγότερο πιθανό είναι να έχει ισχύ στην κοινωνία που ζει. Αν αποφασίσει ότι έχει λιγότερη ισχύ, θα πρέπει να γράψει «εργατική τάξη» στο εσωτερικό πέταλο. Στη συνέχεια θα πρέπει να χρωματίσουν όλα τα πέταλα στα οποία έχουν γράψει. Όσο περισσότερα εξωτερικά πέταλα χρωματίσει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη κοινωνική ισχύ έχει.
Ο επιμορφωτής διατρέχει τις διαφορετικές πτυχές της ταυτότητας με τους συμμετέχοντες και φροντίζει για την κατανόηση των εννοιών. Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να προσθέσουν άλλες πτυχές της κοινωνικής ταυτότητας στα άδεια πέταλα του «Λουλουδιού της δύναμης».
Στον αναστοχασμό οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναλογιστούν πώς ένιωσαν κάνοντας αυτή τη δραστηριότητα και σε ποια συμπεράσματα οδηγήθηκαν για την ισχύ που διαθέτουν ή δεν διαθέτουν στην κοινωνία που ζουν.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Είναι σημαντικό να προβληματιστούν οι συμμετέχοντες σχετικά με το ζήτημα της εξουσίας στην τάξη. Τα παιδιά και οι νέοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά την εξουσία και τη δική τους έλλειψη ισχύος. Μέρος της διαδικασίας της δουλειάς που κάνουμε για την ετερότητα είναι η ενδυνάμωση των μαθητών. Αυτό απαιτεί από τα παιδιά και τους νέους να προβληματιστούν σχετικά με τις ταυτότητές τους και να αρχίσουν να τις θεωρούν ως πηγή δύναμης στην κοινωνία. Οι συμμετέχοντες πρέπει να προβληματιστούν πώς μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή των σχέσεων εξουσίας μέσα στην σχολική τάξη.
Μπορείτε να βρείτε όλες τις λήψεις στο https://europe-in-perspective.eu/resources/
«Ένας συμμετέχων σχολίασε: Πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεστε από αυτούς που κατέχουν την εξουσία στην κοινωνία σας; Εκπληκτικά αποκαλυπτικό!»
Δουλεύοντας σε ζευγάρια από την ίδια χώρα, οι συμμετέχοντες αναστοχάζονται όσα έμαθαν σήμερα. Τους ζητείται να σχεδιάσουν μια δραστηριότητα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στην δουλειά τους, στη χώρα τους, η οποία να είναι εμπνευσμένη από τις δραστηριότητες της ημέρας. Στον σχεδιασμό τους θα πρέπει να είναι σαφείς ως προς τους στόχους της δραστηριότητας, ποιές ποιότητες των μαθητών θα αναπτυχθούν, την γνώση που θα αποκτηθεί και τις παιδαγωγικές αρχές που την διέπουν. Τους ζητάμε να καταγράψουν τις ιδέες τους σε ένα ειδικά διαμορφωμένο φύλλο. Μαζεύουμε τα φύλλα και λέμε στους συμμετέχοντες ότι θα τους επιστραφούν την τελευταία μέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου.
Στο τέλος κάθε ημέρας οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ένα ημερήσιο φύλλο αναστοχασμού, που περιλαμβάνει τρία μέρη: Μου άρεσε, Παρατήρησα, Προτείνω. Τους καλούμε να το συμπληρώσουν σύντομα και μαζεύουμε τα φύλλα πριν το δείπνο.
Μια χαλαρή βραδιά που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν την δουλειά τους.
Πώς αξιοποιείται
Για να βοηθήσει την ομάδα να συντονιστεί μέσα από την βλεμματική επαφή, τον ρυθμό και τη συγκέντρωση.
Τι χρειαζόμαστε
Τίποτα.
Διαμόρφωση χώρου
Ελεύθερος χώρος.
Περιγραφή δραστηριότητας
Όλη η ομάδα στέκεται σε κύκλο. Ο επιμορφωτής στρέφεται στον διπλανό του, χτυπάει μια φορά παλαμάκια και στη συνέχεια του γνέφει να χτυπήσουν ταυτόχρονα παλαμάκια ως ζευγάρι. Έπειτα αυτός στρέφεται στον δικό του διπλανό και του ζητά να κάνουν το ίδιο ως ζευγάρι. Η δραστηριότητα συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο σε ζευγάρια που χτυπάνε ταυτόχρονα τα χέρια τους, διαδοχικά, ώσπου να το κάνουν όλοι στον κύκλο.
Ο επιμορφωτής μπορεί, στη συνέχεια, να προσθέσει κι άλλα παλαμάκια που να μεταφέρονται στον κύκλο. Τα παλαμάκια μπορούν να κινηθούν και στην αντίθετη κατεύθυνση. Καθώς κινούνται τα παλαμάκια στον κύκλο, κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να συνεννοηθεί με το βλέμμα με κάποιον άλλον συμμετέχοντα που βρίσκεται απέναντί του στον κύκλο. Χωρίς να μιλήσουν, τρέχουν και αλλάζουν θέση στον κύκλο. Την αλλαγή θέσης, βέβαια, πρέπει να την κάνουν φροντίζοντας ταυτόχρονα να μη διακοπεί η ροή στα παλαμάκια, που συνεχίζουν να μεταφέρονται.
Αν διακοπεί η ροή σε κάποιο σημείο, ο επιμορφωτής διακόπτει τη δραστηριότητα και συζητά με τους συμμετέχοντες για ποιό λόγο συνέβη αυτό. Έπειτα η δραστηριότητα ξαναρχίζει.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Να έχετε υπόψη ότι θα χρειαστεί να διακόψετε και να αρχίσετε ξανά τη δραστηριότητα αρκετές φορές. Βεβαιωθείτε ότι τα παλαμάκια διατρέχουν τον κύκλο γρήγορα. Κάθε φορά που η δραστηριότητα διακόπτεται, ρωτήστε την ομάδα με ποιούς τρόπους νομίζουν ότι μπορούν να είναι πιο συγχρονισμένοι (με τη βλεμματική επαφή, με τη διατήρηση του ρυθμού, με το να είναι σε ετοιμότητα να δεχθούν τα παλαμάκια).
Πώς αξιοποιείται
Για εμπέδωση της μάθησης της προηγούμενης μέρας, για να απαντηθούν ερωτήματα και να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ίσως έχουν προκύψει.
Τι χρειαζόμαστε
Τα φύλλα αναστοχασμού της προηγούμενης ημέρας.
Διαμόρφωση χώρου
Καρέκλες για όλους σε κύκλο.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι επιμορφωτές ρωτούν τους συμμετέχοντες αν θέλουν να σχολιάσουν κάτι σχετικά με την προηγούμενη μέρα, αν έχουν ερωτήματα ή θέλουν να εκφράσουν κάποιον προβληματισμό σχετικά με το σεμινάριο. Οι επιμορφωτές θα πρέπει να έχουν διαβάσει όλα τα φύλλα αναστοχασμού και, πριν αρχίσουν οι δραστηριότητες του πρωινού, να έχουν συζητήσει μεταξύ τους και αποφασίσει ποια θέματα και παρατηρήσεις παρουσιάζονται . Είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με αυτά, αναδεικνύοντάς τα στη συζήτηση, αν και οι επιμορφωτές δεν πρέπει να αναφέρουν την πηγή κάθε σχολίου. Ωστόσο, αν κάποιος συμμετέχων αποφασίσει να αναφέρει ότι κάποιο σχόλιο είναι δικό του, είναι σημαντικό να του δώσουμε τον λόγο να πει πιο αναλυτικά πώς οδηγήθηκε να το γράψει.
Συχνά οι συμμετέχοντες προτείνουν αλλαγές στο πρόγραμμα και τη δομή του εργαστηρίου. Όποτε είναι δυνατόν, οι επιμορφωτές πρέπει να ενσωματώνουν στο πρόγραμμα τις προτάσεις των συμμετεχόντων. Προτάσεις που έγιναν σε προηγούμενα σεμινάρια περιελάμβαναν:
Ορισμένες από αυτές τις ιδέες έχουν ήδη προγραμματιστεί, αλλά οι επιμορφωτές είναι καλό να δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αισθανθούν ότι οι ιδέες προέρχονται από αυτούς τους ίδιους. Καθώς η εβδομάδα εξελίσσεται, οι συμμετέχοντες πρέπει να αισθάνονται όλο και περισσότερο ως συν-δημιουργοί του σεμιναρίου. Ο ημερήσιος αναστοχασμός αποτελεί μέρος της διαδικασίας που επιτρέπει να συμβεί αυτό.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Οι συμμετέχοντες έχουν ποικίλα επίπεδα ανοχής στις συζητήσεις αναστοχασμού. Κάποιοι θα ήθελαν να μιλούν όλη μέρα για όσα σκέφτηκαν και όσα ένιωσαν. Άλλοι ανυπομονούν να προχωρήσουμε στην επόμενη δραστηριότητα. Επομένως, ο συντονισμός αυτών των συζητήσεων θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν και ότι συζητούνται όλα τα βασικά ζητήματα και ανησυχίες. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτές οι συζητήσεις δεν είναι ατελείωτες και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια μικρή ομάδα πιο ομιλητικών συμμετεχόντων να κυριαρχήσουν στη συζήτηση. Θυμηθείτε επίσης να αφήσετε χρόνο για ανακοινώσεις διαχειριστικού περιεχομένου. Σε ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο υπάρχουν πάντα πολλά πρακτικά γραφειοκρατικού τύπου ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.
Ο επιμορφωτής παρουσιάζει και εξηγεί το σκεπτικό του φύλλου εργασίας «αραχνόγραμμα – διαπολιτισμικές έξεις του νου». Διατρέχει τις διαφορετικές ενότητες, για να διασφαλίσει ότι οι έννοιες έχουν γίνει κατανοητές.
Πώς αξιοποιείται
Για να γίνουν κατανοητές οι έννοιες «ετερότητα» και «διαπολιτισμικότητα» και για να εκτιμήσει καθένας τις δικές του νοητικές στάσεις.
Τι χρειαζόμαστε
Φωτοαντίγραφα των αραχνογραμμάτων, στυλό, μολύβια.
Διαμόρφωση χώρου
Αν οι συμμετέχοντες βρίσκονται σε θέση ακροατηρίου από την παρουσίαση που προηγήθηκε, μπορούν να κάνουν τη δραστηριότητα από τη θέση τους.
Περιγραφή δραστηριότητας
Κάθε συμμετέχων παίρνει ένα φωτοαντίγραφο του αραχνογράμματος. Για κάθε διαπολιτισμική έξη του νου του πρέπει να δώσει μια βαθμολογία από το 0 έως το 5. Το κέντρο του αραχνογράμματος είναι το 0 και η εξωτερική πλευρά του το 5. Το 5 σημαίνει πως έχει κανείς αναπτύξει τη συγκεκριμένη έξη σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ το 0 πως έχει ιδιαίτερη δυσκολία. Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε σημείο της κλίμακας από το 0-5, δηλαδή να δώσουν στον εαυτό τους και 3.5, 4.7 κ.ο.κ.
Για να σηματοδοτήσουν τη βαθμολογία που έδωσαν στον εαυτό τους, σημειώνουν ένα σημείο σε κάθε ακτίνα που αντιστοιχεί σε καθεμιά από τις έξεις. Στη συνέχεια, ενώνουν αυτά τα σημεία μεταξύ τους πάνω στο χαρτί δημιουργώντας έτσι το «διαπολιτισμικό τους προφίλ».
Πώς αξιοποιείται
Για να γίνουν κατανοητές οι έννοιες «ετερότητα» και «διαπολιτισμικότητα» και για να εκτιμήσει καθένας τις δικές του νοητικές στάσεις.
Τι χρειαζόμαστε
Χαρτοταινίες και μονωτικές ταινίες σε διάφορα χρώματα.
Διαμόρφωση χώρου
Η δραστηριότητα αυτή απαιτεί προετοιμασία από τους επιμορφωτές. Πριν μπουν οι συμμετέχοντες στον χώρο του σεμιναρίου, οι επιμορφωτές έχουν φτιάξει αραχνογράμματα στο πάτωμα, με χαρτοταινία. Συγκεκριμένα, έχουν φτιάξει το περίγραμμα των αραχνογραμμάτων και τις πέντε ακτίνες τους. Σε κάθε ακτίνα έχουν σημειώσει την κλίμακα από 1 έως 5. Θα πρέπει να έχουν φτιάξει ένα αραχνόγραμμα ανά τρείς ή τέσσερις συμμετέχοντες.
Περιγραφή δραστηριότητας
Χωρίζουμε την ομάδα σε υποομάδες των τριών ή τεσσάρων, έτσι ώστε κάθε υποομάδα να έχει το δικό της αραχνόγραμμα στο πάτωμα. Οι συμμετέχοντες κάθε υποομάδας διαλέγουν μονωτικές ταινίες διαφορετικού χρώματος ο καθένας. Στη συνέχεια, καθένας μεταφέρει το «διαπολιτισμικό προφίλ» που δημιούργησε στην προηγούμενη δραστηριότητα πάνω στο αραχνόγραμμα που βρίσκεται στο πάτωμα. Έτσι, κάθε αραχνόγραμμα περιέχει τρία ή τέσσερα διαφορετικά διαπολιτισμικά προφίλ, όσα είναι και τα μέλη της υποομάδας.
Όταν έχουν σχηματίσει όλοι τα προφίλ τους στο αραχνόγραμμα του πατώματος, κάθε ένας παρουσιάζει το αραχνόγραμμά του στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του και αναφέρει στοιχεία ή συγκεκριμένα περιστατικά από τη ζωή του, που αποδεικνύουν ότι η αυτοβαθμολόγησή του είναι σωστή. Παρουσιάζουν όλοι. Στη συνέχεια, ο επιμορφωτής καλεί τους συμμετέχοντες να δουν τα αραχνογράμματα των άλλων ομάδων, να συζητήσουν και να θέσουν ερωτήματα που τυχόν τους δημιουργούνται. Ακολουθεί συζήτηση με όλους. Τα ερωτήματα που χρειάζεται να απασχολήσουν τους συμμετέχοντες είναι:
«Μπορεί να έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το να μιλήσει κανείς αρκετά για το αραχνόγραμμά του. Γι’ αυτό οι επιμορφωτές χρειάζεται να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα από τα αραχνογράμματα όλων των ομάδων».
Πώς αξιοποιείται
Για προθέρμανση, συνεργασία της ομάδας, εστίαση.
Τι χρειαζόμαστε
Μία καρέκλα για κάθε συμμετέχοντα.
Διαμόρφωση χώρου
Οι καρέκλες τοποθετούνται σποραδικά στον χώρο, στραμμένες προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Περιγραφή δραστηριότητας
Ένας εθελοντής συμμετέχων θα ξεκινήσει το παιχνίδι. Όλοι οι άλλοι κάθονται ο καθένας σε μία καρέκλα, με αποτέλεσμα να μείνει μία καρέκλα άδεια. Η καρέκλα αυτή πρέπει να βρίσκεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από αυτόν που ξεκινάει το παιχνίδι.
Αυτός που ξεκινάει το παιχνίδι αρχίζει να κινείται προς την άδεια καρέκλα. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να κινηθεί είναι ο εξής: περπατά πολύ αργά μετακινώντας διαδοχικά το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να φροντίσουν να τον εμποδίσουν να καθίσει στην άδεια καρέκλα. Γι’ αυτό, όταν πάει να την πλησιάσει, κάποιος πρέπει να σηκωθεί από την καρέκλα του και να τρέξει να καθίσει στην άδεια καρέκλα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει άδεια μια άλλη καρέκλα στην οποία θα προσπαθήσει τώρα να πάει να καθίσει αυτός που άρχισε το παιχνίδι. Κάποιος άλλος, όμως, πρέπει να τρέξει να καθίσει σε αυτή τη δεύτερη άδεια καρέκλα, κι έτσι συνεχίζεται το παιχνίδι. Όποιος προσπαθήσει να εμποδίσει τον παίκτη να καθίσει δεν επιτρέπεται να ξανακαθίσει στην καρέκλα από την οποία σηκώθηκε. Ένας ακόμα κανόνας του παιχνιδιού είναι ότι δεν επιτρέπεται τα μέλη της ομάδας να εμποδίσουν κάποιον να καθίσει σε κάποια καρέκλα, με το να σταθούν όρθιοι μπροστά του ή με το να τον περικυκλώσουν.
Έχει παρατηρηθεί ότι ο πρώτος γύρος διαρκεί ελάχιστα, γιατί ο βασικός παίκτης βρίσκει σχεδόν αμέσως άδεια καρέκλα και κάθεται. Έτσι επιλέγουμε κάποιον άλλο για αυτόν τον ρόλο. Αυτή τη φορά δίνουμε στην ομάδα 2-3 λεπτά, για να σχεδιάσει μια οργανωμένη στρατηγική. Το παιχνίδι ξαναρχίζει. Κάθε φορά που ο βασικός παίκτης καταφέρνει να καθίσει σε άδεια καρέκλα, το παιχνίδι ξαναρχίζει.
Το παιχνίδι συνεχίζεται για αρκετούς γύρους και, πριν από κάθε γύρο, ο επιμορφωτής δίνει στους συμμετέχοντες χρόνο να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους. Αφού ολοκληρωθούν κάποιοι γύροι, γίνεται συζήτηση στην ομάδα.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Γίνεται αναστοχασμός. Εκ πρώτης όψεως, έχει κανείς την εντύπωση ότι ο παίκτης που πρέπει να κινηθεί πολύ αργά βρίσκεται σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους, που επιτρέπεται να τρέξουν, για να καθίσουν στην άδεια καρέκλα. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ δύσκολο για την ομάδα να εμποδίσει τον βασικό παίκτη να καθίσει σε μια άδεια καρέκλα. Αυτό απαιτεί πολύ προσεκτικό συντονισμό.
Για να μπορέσουν να εμποδίσουν τον εκάστοτε βασικό παίκτη να καθίσει, χρειάζεται να συγκεντρωθούν πολύ και να δουλέψουν ως ομάδα. Σε γενικές γραμμές, η ομάδα διαπιστώνει με έκπληξη πόσο εύκολα μπορεί ο βασικός παίκτης να βρει άδεια καρέκλα και να καθίσει και πόσο συχνά χρειάζεται να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους.
Ο αναστοχασμός χρειάζεται να επικεντρωθεί σε ζητήματα συνεργασίας των μελών της ομάδας, εστίασης και συγκέντρωσης. Παρατηρούμε πως η συγκέντρωση αυξάνεται όσο προχωράει το παιχνίδι. Ίσως αξίζει τον κόπο να διακόπτει ο επιμορφωτής το παιχνίδι και να επισημαίνει στην ομάδα πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρώνεται κανείς και την ίδια στιγμή να παρατηρεί τους άλλους. Αξίζει να συζητηθεί: α) κατά πόσο αυτό αποτελεί ένα υψηλής λειτουργικότητας μαθησιακό περιβάλλον, β) πόσο καλά νιώθει κανείς όταν συμμετέχει με έναν τέτοιο τρόπο και γ) κατά πόσο απαιτείται να στοχεύει κανείς σε ένα τέτοιο επίπεδο εστίασης και συγκέντρωσης στην τάξη του.
Πώς αξιοποιείται
Για να δημιουργήσουμε δραστηριότητες για παιδιά και νέους, με βάση τις διαπολιτισμικές έξεις του νου.
Τι χρειαζόμαστε
Όσο περισσότερα υλικά μπορούμε, δηλαδή, στυλό, μολύβια, κηρομπογιές, ξυλομπογιές, νερομπογιές, χρωματιστά χαρτιά, καθαριστές πίπας, μονωτικές ταινίες σε διάφορα χρώματα, ψαλίδια, κόλλες, ποστ-ιτ σε διάφορα χρώματα, χαρτιά γκοφρέ, διάφορα υλικά χειροτεχνίας, απλά μουσικά όργανα κ.ά.
Διαμόρφωση χώρου
Ελεύθερος χώρος. Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα τραπέζια και καρέκλες, για να δουλέψουν σε αυτά, εάν επιθυμούν.
Περιγραφή δραστηριότητας
Χωρίζουμε την ομάδα σε τέσσερις υποομάδες. Κάθε υποομάδα πρέπει να επιλέξει μια ή περισσότερες διαπολιτισμικές έξεις του νου και να δημιουργήσει μια δραστηριότητα, η οποία θα έχει στόχο να ισχυροποιήσει, να αναπτύξει ή να δείξει τη συγκεκριμένη ή τις συγκεκριμένες έξεις του νου, σε μια ομάδα παιδιών ή νέων. Τους δίνονται 45 λεπτά για να σχεδιάσουν τη δραστηριότητα και να προετοιμαστούν να την μοιραστούν με όλη την ομάδα. Διευκρινίζουμε στους συμμετέχοντες, πριν αρχίσουν να δουλεύουν, ότι όταν θα δείχνουν τη δραστηριότητά τους στους υπόλοιπους, μπορούν, αν θέλουν, να εμπλέξουν σε αυτήν όσους από αυτούς επιθυμούν. Κάθε υποομάδα έχει στη διάθεσή της 15 λεπτά, για να παρουσιάσει στους υπόλοιπους τη δραστηριότητα που σχεδίασε.
«Ήταν καταπληκτικό το ότι οι ομάδες έφτιαξαν πολύ δημιουργικές, πλούσιες δραστηριότητες. Ενέπνευσαν η μια την άλλη να αξιοποιήσουν τις δραστηριότητες που δημιουργήθηκαν σε διάφορα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα».
Πώς αξιοποιείται
Διερευνώ τρόπους να παρουσιάσω την δική μου διαφορετικότητα.
Τι χρειαζόμαστε
Όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά υλικά χειροτεχνίας, όπως στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους σε διάφορα χρώματα, κηρομπογιές, ξυλομπογιές, χρωματιστές κόλλες και χαρτιά γκοφρέ, σπάγκο, καθαριστικά πίπας σε διάφορα χρώματα, μονωτικές ταινίες σε διάφορα χρώματα, ψαλίδια, κόλλες, χαρτοταινίες, αυτοκόλλητα σημειώσεων (post–it) σε διάφορα χρώματα, περιοδικά, εφημερίδες, μουσικά οργανάκια και τα χαρτιά των συμμετεχόντων με τις δηλώσεις για τον εαυτό τους, που έγραψαν την προηγούμενη μέρα, στην δραστηριότητα «20 απαντήσεις».
Διαμόρφωση χώρου
Κάθε συμμετέχων χρειάζεται να έχει χώρο, για να εργαστεί μόνος του. Αν κάποιος θέλει, μπορεί να δουλέψει σε άλλο διαθέσιμο χώρο, εκτός της αίθουσας του σεμιναρίου.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες έχουν 30 λεπτά, να εργαστεί καθένας μόνος του, για να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική αυτοπροσωπογραφία που αντιπροσωπεύει τις 20 δηλώσεις που έγραψε για τον εαυτό του την προηγούμενη μέρα. Μπορούν να επιλέξουν διαφορετικά μέσα και να χρησιμοποιήσουν ό, τι θέλουν από τα διαθέσιμα υλικά. Οι αυτοπροσωπογραφίες μπορεί να είναι αφηρημένες ή ρεαλιστικές συνθέσεις, αλλά πρέπει να αντιπροσωπεύουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 20 δηλώσεις. Μπορούν να δημιουργήσουν μια αφίσα, μια σύντομη παράσταση – δρώμενο μέγιστης διάρκειας 5 λεπτών, ένα ρυθμικό ή μουσικό κομμάτι, ένα σύντομο βίντεο που θα τραβήξουν με το κινητό τηλέφωνο κ.ά.
Στη συνέχεια, τα έργα τέχνης, οι αφίσες και οι παραστάσεις παρουσιάζονται ως εκθέματα σε γκαλερί, ως εξής: οι επιμορφωτές ξεναγούν την ομάδα των συμμετεχόντων σε κάθε ένα έκθεμα ξεχωριστά, και κάθε δημιουργός, αν θέλει, έχει την δυνατότητα να πει λίγα λόγια για το έργο του.
Η δραστηριότητα αυτή δεν ακολουθείται από συζήτηση ανατροφοδότησης στην ολομέλεια, αλλά, αν υπάρξουν ερωτήματα, μπορούν να τεθούν και να απαντηθούν.
Δουλεύοντας σε ζευγάρια από την ίδια χώρα, οι συμμετέχοντες αναστοχάζονται σχετικά με όσα έμαθαν σήμερα. Τους ζητείται να σχεδιάσουν μια δραστηριότητα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στην δουλειά τους, στη χώρα τους, η οποία να είναι εμπνευσμένη από τις δραστηριότητες της ημέρας. Στον σχεδιασμό τους θα πρέπει να είναι σαφείς ως προς τους στόχους της δραστηριότητας, ποιές ποιότητες των μαθητών θα αναπτυχθούν, την γνώση που θα αποκτηθεί και τις παιδαγωγικές αρχές που την διέπουν. Τους ζητάμε να καταγράψουν τις ιδέες τους σε μια ειδικά διαμορφωμένη φόρμα. Μαζεύουμε αυτές τις φόρμες και λέμε στους συμμετέχοντες ότι θα τους επιστραφούν την τελευταία μέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου.
Στο τέλος κάθε ημέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ένα ημερήσιο φύλλο αναστοχασμού, που περιλαμβάνει τρία μέρη: Μου άρεσε, Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, Προτείνω . Τους ζητάμε να το συμπληρώσουν σύντομα και μαζεύουμε τα φύλλα πριν το δείπνο.
Κάποιο βράδυ, μετά το δείπνο, οι συμμετέχοντες παρακολουθούν κάποιο πολιτιστικό γεγονός. Παρόλο που η δραστηριότητα αυτή ήταν προαιρετική, κάθε φορά συμμετείχαν σχεδόν όλοι. Σε κάποιες περιπτώσεις παρακολουθήσαμε όλοι μαζί κάποια παράσταση, άλλοτε συμμετείχαμε σε κάποια οργανωμένη ξενάγηση στην πόλη ή επισκεφθήκαμε κάποιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Πώς αξιοποιείται
Για προθέρμανση, για να γνωριστούμε, για να ανακαλύψουμε τι κοινό έχουμε, για να εισαγάγουμε φιλοσοφικά ερωτήματα.
Τι χρειαζόμαστε
Καρέκλες (μία λιγότερη από τον αριθμό των μελών της ομάδας).
Διαμόρφωση χώρου
Οι καρέκλες σε κύκλο.
Περιγραφή δραστηριότητας
Όλοι κάθονται σε καρέκλες σε κύκλο, εκτός από έναν που στέκεται στο κέντρο του κύκλου και ξεκινά τη δραστηριότητα. Το πρόσωπο αυτό κάνει μια δήλωση που ξεκινά με τα λόγια «Όλοι όσοι …»
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πει «Όλοι όσοι έφαγαν πρωινό σήμερα» ή «Όλοι όσοι έχουν κατοικίδιο ζώο». Όποιος αισθάνεται ότι αυτό που ειπώθηκε ισχύει γι’ αυτόν πρέπει να σηκωθεί από τη θέση του και να βρει να καθίσει σε μια άλλη άδεια θέση.
Όποιος μείνει χωρίς θέση στέκεται στο κέντρο του κύκλου και συνεχίζει με μια καινούρια δήλωση «Όλοι όσοι …».
Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν επιτρέπεται να καθίσουν στις καρέκλες δίπλα τους, και ότι, αν σηκωθούν από την καρέκλα τους, δεν επιτρέπεται να γυρίσουν και να ξανακαθίσουν σε αυτήν.
Η δραστηριότητα μπορεί να τροποποιηθεί, δίνοντας σε όποιον βρίσκεται όρθιος στο κέντρο του κύκλου να διαβάσει μία από τις παρακάτω δηλώσεις (ή άλλες δηλώσεις που ο επιμορφωτής θεωρεί ότι είναι σημαντικό να συζητηθούν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σεμιναρίου). Ο επιμορφωτής μπορεί, αν θέλει, να «παγώσει» τη δραστηριότητα και να επιτρέψει να γίνει συζήτηση για κάποια δήλωση που θα ακουστεί. Αν θέλετε να δώσετε τέτοιες δηλώσεις, γράψτε τες σε κομμάτια χαρτιού, τσαλακωμένα σε μορφή μπάλας, και αφήστε τες στο κέντρο του κύκλου, για να τις πάρουν οι συμμετέχοντες.
Ακολουθούν κάποια παραδείγματα δηλώσεων «Όλοι όσοι»:
Πώς αξιοποιείται
Για εμπέδωση της μάθησης της προηγούμενης μέρας, για να απαντηθούν ερωτήματα και να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ίσως έχουν προκύψει.
Τι χρειαζόμαστε
Τα φύλλα αναστοχασμού της προηγούμενης ημέρας.
Διαμόρφωση χώρου
Καρέκλες σε κύκλο για όλους .
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι επιμορφωτές ρωτούν τους συμμετέχοντες αν θέλουν να σχολιάσουν κάτι σχετικά με την προηγούμενη μέρα, αν έχουν ερωτήματα ή θέλουν να εκφράσουν κάποιον προβληματισμό σχετικά με το σεμινάριο. Οι επιμορφωτές θα πρέπει να έχουν διαβάσει όλα τα φύλλα αναστοχασμού και, πριν αρχίσουν οι δραστηριότητες του πρωινού, να έχουν συζητήσει και αποφασίσει ποια θέματα και παρατηρήσεις παρουσιάζονται. Είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με αυτά, αναδεικνύοντάς τα στη συζήτηση, αν και οι επιμορφωτές δεν πρέπει να αναφέρουν την πηγή κάθε σχολίου. Ωστόσο, αν κάποιος συμμετέχων αποφασίσει να αναφέρει ότι κάποιο από τα σχόλια είναι δικό του, είναι σημαντικό να του δώσουμε τον λόγο, να πει πιο αναλυτικά πώς οδηγήθηκε να το γράψει.
Συχνά οι συμμετέχοντες προτείνουν αλλαγές στο πρόγραμμα και τη δομή του εργαστηρίου. Όποτε είναι δυνατόν, οι επιμορφωτές πρέπει να ενσωματώνουν στο πρόγραμμα τις προτάσεις των συμμετεχόντων. Προτάσεις που έγιναν σε προηγούμενα σεμινάρια περιελάμβαναν:
Ορισμένες από αυτές τις ιδέες έχουν ήδη προγραμματιστεί, αλλά οι επιμορφωτές είναι καλό να δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αισθανθούν ότι οι ιδέες προέρχονται από αυτούς τους ίδιους. Καθώς η εβδομάδα εξελίσσεται, οι συμμετέχοντες πρέπει να αισθάνονται όλο και περισσότερο ως συν-δημιουργοί τουσεμιναρίου. Ο ημερήσιος αναστοχασμός αποτελεί μέρος της διαδικασίας που επιτρέπει να συμβεί αυτό.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Οι συμμετέχοντες έχουν ποικίλα επίπεδα ανοχής στις συζητήσεις αναστοχασμού. Κάποιοι θα ήθελαν να μιλούν όλη μέρα για όσα σκέφτηκαν και όσα ένιωσαν. Άλλοι ανυπομονούν να προχωρήσουμε στην επόμενη δραστηριότητα. Επομένως, ο συντονισμός αυτών των συζητήσεων θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν και ότι συζητούνται όλα τα βασικά ζητήματα και ανησυχίες. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτές οι συζητήσεις δεν είναι ατελείωτες, και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια μικρή ομάδα πιο ομιλητικών συμμετεχόντων να κυριαρχήσουν στη συζήτηση. Θυμηθείτε, επίσης, να αφήσετε χρόνο για ανακοινώσεις διαχειριστικού περιεχομένου. Σε ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο υπάρχουν πάντα πολλά πρακτικά γραφειοκρατικού τύπου ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.
Η παρουσίαση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους τα διεθνή προγράμματα ανταλλαγών μπορούν να αποτελέσουν ιδιαίτερα ισχυρό μέσο, για να αντιληφθούν καλύτερα οι νέοι ζητήματα ετερότητας και διαπολιτισμικότητας.
Προβολή ταινίας για την μάθηση που βασίζεται στην ετερότητα και στην δημιουργικότητα. Η ταινία αφορά την πρακτική του οργανισμού Creativity, Culture and Education (CCE) και δίνει τη δυνατότητα για ερωτήματα, αναστοχασμό και σύντομες συζητήσεις.
Πώς αξιοποιείται
Για να προβληματιστούμε σχετικά με το πώς τα πολιτιστικά ιδρύματα αντανακλούν τις αξίες τους και εκφράζουν τη συμπερίληψη.
Τι χρειαζόμαστε
Κατάλογο με κατάλληλες για τους συμμετέχοντες πολιτιστικές εμπειρίες (που επιλέγονται από τους επιμορφωτές πριν αρχίσει το σεμινάριο). Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν χαρτί και στυλό, για να σημειώσουν τις σκέψεις τους.
Διαμόρφωση χώρου
Κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να ακούσουν και να κατανοήσουν τις οδηγίες (ίσως να παρουσιάζονται οι ερωτήσεις στην οθόνη).
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για την δραστηριότητα. Θα επισκεφτούν ένα ή περισσότερα πολιτιστικά ιδρύματα. Θα εργαστούν σε μικρές ομάδες και θα μοιραστούν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την εμπειρία της επίσκεψης στο κάθε ίδρυμα.
Ειδικότερα, πρέπει να εξεταστούν:
Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται ότι, όταν γυρίσουν από την επίσκεψη, κάθε ομάδα θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα. Στη συνέχεια, ενημερώνονται για τους οργανισμούς που θα επισκεφθούν και τους δίνονται λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα πάνε στον προορισμό τους και πώς θα επιστρέψουν. Για να έχουν περισσότερο χρόνο να επισκεφτούν τους πολιτιστικούς οργανισμούς, παίρνουν μαζί τους το μεσημεριανό τους σε πακέτο.
Πώς αξιοποιείται
Βοηθά τους συμμετέχοντες να αποκωδικοποιήσουν τον ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών, να εντοπίσουν τα μετα-μηνύματα που μεταδίδονται από τους πολιτιστικούς οργανισμούς και πώς αυτά ενδεχομένως επιδρούν στα διάφορα μέλη μιας κοινότητας.
Τι χρειαζόμαστε
Κατάλογο με κατάλληλες για τους συμμετέχοντες πολιτιστικές εμπειρίες (που επιλέγονται από τους επιμορφωτές πριν αρχίσει το σεμινάριο). Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν χαρτί και στυλό, για να σημειώσουν τις σκέψεις τους.
Περιγραφή δραστηριότητας
Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν μια γκαλερί, ένα μουσείο ή ένα πολιτιστικό κέντρο. Θα χωριστούν σε ομάδες και κάθε ομάδα θα επισκεφθεί έναν πολιτιστικό οργανισμό. Σε κάθε πολιτιστικό οργανισμό θα πρέπει να διερευνήσουν πώς ο θεσμός απευθύνεται σε διαφορετικά άτομα μέσα στην κοινότητα ή συνδέεται με αυτά.
Τα διάφορα μέλη της ομάδας μπορούν να δουν τον φορέα από την οπτική γωνία κάποιου μέλους της κοινότητας, π.χ. από την οπτική γωνία ενός παιδιού, ενός πρόσφυγα, ενός μορφωμένου κατοίκου της περιοχής, μιας μητέρας, ενός τουρίστα κ.ά.
Πώς συνδέεται ο πολιτιστικός οργανισμός με αυτούς, πώς επικοινωνεί μαζί τους, πώς τους κάνει να αισθάνονται; Τι μας λέει αυτό για το ήθος και τη σημασία που έχει ο οργανισμός για καθέναν από αυτούς; Θα πρέπει να τους απασχολήσουν η προσβασιμότητα και η είσοδος στον οργανισμό, οι κώδικες, τα πρωτόκολλα και οι συμπεριφορές που υπονοούνται ή αναμένονται και πώς αυτά γνωστοποιούνται στο κοινό. Θα πρέπει να εξετάσουν τα υλικά και τους πόρους που είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες.
Διαμόρφωση χώρου
Καρέκλες σε κύκλο για αναστοχαστική συζήτηση.
Περιγραφή δραστηριότητας
Κάθε ομάδα παρουσιάζει τις εντυπώσεις της από την επίσκεψη, απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν στην ενημέρωση.
Στο τέλος κάθε ημέρας οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ένα ημερήσιο φύλλο αναστοχασμού, που περιλαμβάνει τρία μέρη: Μου άρεσε, Παρατήρησα, Θα πρότεινα. Τους ζητάμε να το συμπληρώσουν σύντομα και μαζεύουμε τα φύλλα πριν το δείπνο.
Ανεπίσημη βραδιά
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι συμμετέχοντες έχουν ερωτηθεί τι θα ήθελαν να κάνουμε όλοι μαζί το τελευταίο βράδυ και έχει επιλεγεί μια από τις ιδέες τους.
Πώς αξιοποιείται
Για ζέσταμα, για επανασύνδεση και ενεργοποίηση της ομάδας σε σωματικό, νοητικό και κοινωνικό επίπεδο.
Τι χρειαζόμαστε
Τίποτα.
Διαμόρφωση χώρου
Ελεύθερος χώρος
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες βαδίζουν ελεύθερα στον χώρο, φροντίζοντας να μην αφήνουν κενά. Καθώς βαδίζουν, τους ζητάμε να επιλέξει ο καθένας άλλα δύο άτομα στον χώρο, τα οποία δεν πρέπει να αντιληφθούν ότι τα επέλεξε. Καθώς συνεχίζουν να βαδίζουν, καθένας προσπαθεί να σχηματίσει ισόπλευρο τρίγωνο με τα άλλα δύο άτομα που επέλεξε. Όπως είναι αναμενόμενο, επειδή όλοι θα προσπαθούν να σχηματίσουν ισόπλευρα τρίγωνα με αυτούς που έχουν επιλέξει, όλοι βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Σιγά σιγά βρίσκεται κάποια λύση και η ομάδα σταδιακά επιβραδύνει, μέχρι που σταματούν όλοι. Όταν η κίνηση σταματά, καθένας απλώνει τα χέρια του προς την κατεύθυνση των δύο που έχει επιλέξει, για να σχηματιστεί ένα ισόπλευρο τρίγωνο.
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Τα μέλη της ομάδας αναστοχάζονται πόσο εύκολη ή δύσκολη τους φάνηκε η δραστηριότητα και τι δεξιότητες χρειάστηκε να έχουν, για να την εκτελέσουν με επιτυχία.
Κάθε φορά που υλοποιήθηκε το σεμινάριο, ένας από τους εταίρους ανέλαβε να τραβάει φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το τελευταίο απόγευμα παρουσίασαν επιλεγμένες φωτογραφίες, που αντιπροσωπεύουν το ταξίδι μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με μουσική υπόκρουση. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν σιωπηρά τη φωτογραφική ανασκόπηση. Έπειτα δίνουμε λίγο χρόνο για σύντομη συζήτηση και αναστοχασμό.
Πώς αξιοποιείται
Για να γεννηθούν ιδέες, για να νιώσουν οι συμμετέχοντες τη σιγουριά ότι μπορούν να παραγάγουν πολλές ωραίες ιδέες, οι οποίες μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και να βελτιωθούν. Για να δώσουν οι συμμετέχοντες ανατροφοδότηση ο ένας στον άλλον και να δεσμευτούν να αναλάβουν δράση μετά την επιμόρφωση. Για να δημιουργηθούν και να καταγραφούν οι πρώτες ιδέες για συνεργασίες μεταξύ συμμετεχόντων από διαφορετικές χώρες.
Τι χρειαζόμαστε
Χαρτί του μέτρου, μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους και τα φύλλα στα οποία έγραφαν οι συμμετέχοντες ανά ζεύγη τις ιδέες τους για δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Διαμόρφωση χώρου
Τραπέζια και καρέκλες γύρω από αυτά.
Περιγραφή δραστηριότητας
O επιμορφωτής χωρίζει τους συμμετέχοντες σε τετράδες: δύο ζευγάρια, καθένα από διαφορετική χώρα, και εξηγεί τη δραστηριότητα. Τους δίνεται η οδηγία να εξελίξουν και να βελτιώσουν κάποιες από τις δραστηριότητες και τις ιδέες που τους γεννήθηκαν σε ζευγάρια ανά χώρα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι οποίες θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ενσωματώσουν στοιχεία διαπολιτισμικής μάθησης στη δουλειά τους στο σχολείο.
Κάθε τετράδα θα πρέπει να ανατρέξει στις δραστηριότητες που δημιούργησαν τα ζευγάρια που την αποτελούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, να επιλέξουν μία και να συνδιαμορφώσουν μια ιδέα. Διάρκεια: 20 λεπτά.
Μετά τα 20 λεπτά οι τετράδες χωρίζονται και κάθε ζευγάρι βρίσκει ένα άλλο ζευγάρι και σχεδιάζει μια διαφορετική δραστηριότητα. Και πάλι η διάρκεια είναι 20 λεπτά.
Στον σχεδιασμό κάθε ιδέας – δραστηριότητας, κάθε τετράδα χρειάζεται να λάβει υπόψη τα εξής:
Γράφουν την ιδέα τους στο χαρτί του μέτρου που τους έχει δοθεί.
Παρουσιάζονται στην ολομέλεια όλα τα σχέδια – ιδέες που δημιουργήθηκαν. Κάθε ζευγάρι παρουσιάζει μία ιδέα. Οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων και των επιμορφωτών, δίνουν ανατροφοδότηση και θέτουν ερωτήματα.
Πώς αξιοποιείται
Για να θυμηθεί καθένας τις προσδοκίες που είχε από το επιμορφωτικό πρόγραμμα την πρώτη ημέρα, και για να δει αν αυτές ικανοποιήθηκαν.
Τι χρειαζόμαστε
Τους 4 πίνακες παρουσιάσεων (flipchart) ή τα αποσπώμενα χαρτιά παρουσιάσεων της δραστηριότητας «Μεγάλες προσδοκίες», που έγινε την πρώτη μέρα. Μικρά αυτοκόλλητα σε δύο χρώματα, π.χ. πράσινο και κίτρινο.
Διαμόρφωση χώρου
Τα τέσσερα μεγάλα χαρτιά με τις αρχικές προσδοκίες των συμμετεχόντων τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία στον χώρο.
Περιγραφή δραστηριότητας
O επιμορφωτής ζητά από τους συμμετέχοντες να πάνε σε όλα τα μεγάλα χαρτιά και να βάλουν αυτοκόλλητα πάνω στα διάφορα postit, για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Θα βάλουν:
Στη συνέχεια όλη η ομάδα επισκέπτεται τα μεγάλα φύλλα και συζητούν κατά πόσο το επιμορφωτικό πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στους σκοπούς και τους στόχους τους.
Πώς αξιοποιείται
Για να αναστοχαστούν οι συμμετέχοντες όσα έμαθαν.
Τι χρειαζόμαστε
Τυλιγμένα δωράκια, ένα για κάθε συμμετέχοντα, συμπεριλαμβανομένων και των επιμορφωτών. Πριν έρθουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, τους έχει ζητηθεί από τους διοργανωτές να φέρει καθένας μαζί του ένα τυλιγμένο δωράκι. Αυτά τα δωράκια αξιοποιούνται.
Διαμόρφωση χώρου
Οι καρέκλες σε κύκλο. Στο κέντρο του κύκλου είναι τοποθετημένα τα δωράκια.
Περιγραφή δραστηριότητας
Ένας ένας οι συμμετέχοντες σηκώνονται από τη θέση τους, πάνε στο κέντρο του κύκλου, διαλέγουν ένα δωράκι, επιστρέφουν στη θέση τους και το ξετυλίγουν. Πρέπει να εξηγήσουν στην ομάδα για ποιο λόγο το συγκεκριμένο δωράκι είναι το τέλειο δώρο γι’ αυτούς, αρχίζοντας ως εξής: «Αυτό είναι το τέλειο δώρο για μένα επειδή …»
Πώς αξιοποιείται
Για να αποχαιρετιστεί η ομάδα σε μια θετική νότα.
Τι χρειαζόμαστε
Τίποτα.
Διαμόρφωση χώρου
Ελεύθερος χώρος.
Περιγραφή δραστηριότητας
Η ομάδα σε κύκλο. Ο επιμορφωτής στρέφεται σε αυτόν που στέκεται δεξιά του στον κύκλο και του λέει: «Χαίρομαι που ήσουν εδώ, γιατί…» και προσθέτει ένα θετικό προσωπικό σχόλιο σχετικά με τη συνεισφορά του προσώπου αυτού στο επιμορφωτικό πρόγραμμα. Το πρόσωπο αυτό έπειτα πρέπει να πει δυνατά και καθαρά: «Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια!». Στη συνέχεια, στρέφεται και αυτός σε αυτόν που στέκεται στα δεξιά του και κάνει το ίδιο. Η δραστηριότητα συνεχίζεται, ώσπου να έχουν δεχθεί όλοι ένα θετικό σχόλιο από κάποιον και να έχουν επιβεβαιώσει την αλήθεια του.
Ο επιμορφωτής, στη συνέχεια, τους ευχαριστεί όλους για τη συνεισφορά τους και λέει: «Και τώρα ένα μεγάλο χειροκρότημα όλοι για όλους!»
Επισημάνσεις για τους επιμορφωτές
Oι άνθρωποι έχουμε την τάση να δυσκολευόμαστε να δεχθούμε και να επιβεβαιώσουμε τη θετική ανατροφοδότηση που παίρνουμε από τους άλλους. Διασφαλίστε ότι την δήλωση «Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια!» την κάνουν δυνατά και καθαρά όλοι.
«Ήταν τόσο ωραίο και σημαντικό που ολοκληρώθηκε η εβδομάδα με αυτή τη χειρονομία αποδοχής. Ο κάθε ένας ήταν πάρα πολύ σημαντικός για την ομάδα».
Πώς αξιοποιείται
Για το χτίσιμο ισχυρών δεσμών στην ομάδα
Τι χρειαζόμαστε
Χαρτοταινία.
Διαμόρφωση χώρου
Ελεύθερος χώρος με δυο παράλληλες γραμμές σε απόσταση 30 εκατοστών η μία από την άλλη.
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες και μπαίνουν ο ένας πίσω από τον άλλον, σε δύο παράλληλες γραμμές (δημιουργούν μια γέφυρα). Η μια ομάδα στέκεται απέναντι στην άλλη. Δίνονται οι ακόλουθες οδηγίες. Σκοπός της άσκησης είναι να αλλάξουν θέσεις οι δυο ομάδες, χωρίς να πέσουν από τη γέφυρα. Δεν πρέπει να πατήσουν έξω από τη γραμμή. Αν κάποιος πατήσει έξω από τη γραμμή, αν πέσει, δηλαδή, από τη γέφυρα, θα πρέπει όλοι να μπουν σε σειρά και να ξεκινήσουν από την αρχή. Οι ομάδες έχουν 5 λεπτά για να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα. Η πρώτη ομάδα της οποίας όλα τα μέλη θα περάσουν τη γέφυρα είναι η νικήτρια. Αν μετά τα 5 λεπτά δεν έχουν ολοκληρώσει τη δραστηριότητα, τους προτείνουμε να συζητήσουν στις ομάδες τους και να σχεδιάσουν μια στρατηγική. Μετά από μερικά λεπτά, τους λέμε να ξεκινήσουν πάλι και τους αφήνουμε να ξαναπροσπαθήσουν. Αναστοχαζόμαστε πάνω στην εμπειρία με όλη την ομάδα και θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
Πώς αξιοποιείται
Για να διερευνήσουμε δεξιότητες και στρατηγικές μάθησης και επικοινωνίας, τη συνεργασία, εναλλακτικούς τρόπους αφήγησης και ερμηνείας της αφήγησης. Για να διερευνήσουμε πώς μαθαίνουν οι άνθρωποι.
Τι χρειαζόμαστε
Χαρτιά Α4, κάρτες ή εικόνες από περιοδικά ή εφημερίδες, μολύβια, ντοσιέ με πιάστρα για τους μισούς συμμετέχοντες.
Διαμόρφωση χώρου
Τόσες καρέκλες όσοι και οι συμμετέχοντες (οι καρέκλες τοποθετούνται ανά δύο, πλάτη με πλάτη)
Περιγραφή δραστηριότητας
Οι συμμετέχοντες σε ζευγάρια. Κάθονται πλάτη με πλάτη.
Πρώτος γύρος: Ο εμψυχωτής δίνει στον έναν από τους δυο (ας τον ονομάσουμε «παρατηρητή») μια εικόνα (ας την ονομάσουμε «αρχική εικόνα») και του ζητάει να την παρατηρήσει με προσοχή για λίγα λεπτά, αλλά να μην τη δείξει στο ζευγάρι του (ας τον ονομάσουμε «ζωγράφο»). Στον ζωγράφο δίνει χαρτί και μολύβι. Εξηγεί ότι κάθε ζευγάρι έχει 10 λεπτά να «αναδημιουργήσει» την αρχική εικόνα. Ο παρατηρητής την περιγράφει με λόγια στον ζωγράφο όσο καλύτερα μπορεί, και ο ζωγράφος ζωγραφίζει με βάση αυτά που ακούει. Ο ζωγράφος δεν επιτρέπεται να δει την αρχική εικόνα.
Μετά από 15 λεπτά περίπου, ο επιμορφωτής σταματάει τη δραστηριότητα και ζητά από τα ζευγάρια να του παραδώσουν τις αρχικές εικόνες και τις ζωγραφιές που έφτιαξαν, χωρίς να τις δείξουν ο ένας στον άλλο.
Δεύτερος γύρος: Στη συνέχεια, ο επιμορφωτής δίνει σε κάθε παρατηρητή του πρώτου γύρου μια καθαρή κόλλα χαρτί και ένα μολύβι, και σε κάθε ζωγράφο του πρώτου γύρου μια από τις ζωγραφιές που δημιουργήθηκαν στον πρώτο γύρο. Έτσι, αυτός που ήταν στον πρώτο γύρο παρατηρητής τώρα γίνεται ζωγράφος και ζωγραφίζει την εικόνα (ζωγραφιά) που του περιγράφει, όσο λεπτομερέστερα μπορεί, αυτός που ήταν ζωγράφος στον πρώτο γύρο και που τώρα γίνεται παρατηρητής.
Ο εμψυχωτής δίνει γύρω στα 10 και όχι περισσότερα από 15 λεπτά, για να ολοκληρωθεί η λεκτική περιγραφή και η δημιουργία της νέας ζωγραφιάς. Στο μεταξύ, τοποθετεί σε ένα τραπέζι της αρχικές εικόνες. Όταν τελειώσουν αυτόν τον γύρο οι παρατηρητές και οι ζωγράφοι, μπορούν να δείξουν ο ένας στον άλλον αυτό που ζωγράφισαν. Στη συνέχεια, πηγαίνουν στο τραπέζι, αναζητούν την αρχική εικόνα και τοποθετούν τις ζωγραφιές τους δίπλα της. Τώρα όλοι μπορούν να δουν τι δημιούργησαν οι άλλοι.
Σε αυτό το σημείο ο εμψυχωτής ζητά να καθίσουν όλοι σε κύκλο, για να αναστοχαστούν αυτά που έμαθαν. Ο αναστοχασμός της εμπειρίας στην ολομέλεια μπορεί να εξετάσει ερωτήματα όπως τα ακόλουθα:
Created by the German Federation for Arts Education and Cultural Learning (BKJ) and the international foundation Creativity, Culture and Education (CCE) together with numerous European partners. Funded by Stiftung Mercator and supported by the European Union within the scope of the Erasmus+ Youth in Action Programme.
This work only reflects the author’s view. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information it contains.
Free re-use as Open Educational Resource (OER) permitted and recommended.
Please refer to as follows: "Europe in Perspective. Transnational Training on Diversity in Cultural Learning" by German Federation for Arts Education and Cultural Learning (BKJ) and Creativity, Culture and Education (CCE), License: CC BY-SA 4.0.
Contact: info@bkj.de
The license agreement is available online here: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.de | The work is available online here: https://europe-in-perspective.eu